Kukbuk
Kukbuk

Humus z nerkowców z wędzoną posypką kokosową i sosem ziołowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
humus:
nerkowce
150 g
ciecierzyca w puszce
400 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cytryna
½ sztuki
olej rzepakowy
4 łyżki
zimna woda
Kokosowa posypka:
płatki kokosowe
1 szklanka
sos sojowy
3 łyżki
syrop klonowy
3 łyżki
wędzona papryka
½ łyżeczki
słodka papryka
½ łyżeczki
sól
szczypta
sos ziołowy:
mieszanka kolendry, natki pietruszki i szczypiorku
duża garść
czosnek
1 ząbek
chili
1 cm
oliwa
⅓ szklanki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cytryna
½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Orzechy prażymy na patelni. Wkładamy je do kielicha blendera razem z odcedzoną z wody ciecierzycą. Dodajemy sól, pieprz, sok z ½ cytryny i olej. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli humus będzie zbyt gęsty, dolewamy trochę zimnej wody lub oleju. 

krok 2

Płatki kokosowe obtaczamy w sosie sojowym i syropie klonowym. Doprawiamy wędzoną papryką, słodką papryką i solą. - Prażymy je w Ovi Smart – pieczemy 3 minuty w 180 stopniach, mieszamy co minutę.  

krok 3

Zioła grubo kroimy i przekładamy do kielicha blendera wysokoobrotowego. Dodajemy czosnek, chili, oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujemy na gładkie pesto. 

krok 4

Humus przekładamy na talerz, posypujemy kokosową posypką i polewamy sosem ziołowym. 

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk