Grzybowe crème brûlée - KUKBUK

Grzybowe crème brûlée

4 porcje

Drobno pokrojone: szalotkę i czosnek szklimy na maśle. Grzyby siekamy (suszone trzeba najpierw zalać gorącą wodą) i dodajemy do szalotki i czosnku. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy kilka minut. Wrzucamy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 10 minut, aż płyn odparuje. Wlewamy sherry i czekamy, aż odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy mleko i kremówkę, dodajemy sól i pieprz i wbijajmy jajka – delikatnie miksujemy. Masę łączymy z grzybami, mieszając łyżką, i przelewamy do ramekinów posmarowanych masłem. Każdą porcję posypujemy startym serem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż przed podaniem karmelizujemy ser za pomocą palnika lub ewentualnie przy użyciu funkcji grilla w piekarniku.


© KUKBUK 2018