grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie

Grzybowe crème brûlée

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
szalotka
3 sztuki
czosnek
1 ząbek
masło
do smażenia
świeże grzyby
300 g
sok z cytryny
3 łyżki
świeży tymianek
1 łyżeczka
sherry
2 łyżki
mleko
400 ml
śmietana kremówka
150 ml
jajko "zerówka"
4 sztuki
parmigiano reggiano
70 g
sól i pieprz
do smaku

krok 1

Drobno posiekaną szalotkę i czosnek smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy posiekane grzyby, skrapaimy sokiem z cytryny i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 10 minut. Wlewamy sherry i czekamy, aż odparuje. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 2

Łączymy mleko i kremówkę, dodajemy sól i pieprz i wbijajmy jajka – delikatnie miksujemy. Masę łączymy z grzybami, mieszając łyżką, i przelewamy do ramekinów posmarowanych masłem. Każdą porcję posypujemy startym serem.

krok 3

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Tuż przed podaniem karmelizujemy ser za pomocą palnika lub ewentualnie przy użyciu funkcji grilla w piekarniku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!