Kukbuk
Kukbuk
owoce pod kruszonką, śliwki pod kruszonką, owsiana kruszonka, kruche ciasto, zdrowy deser,

Owoce pod owsiano-migdałową kruszoną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jabłka
2 sztuki
gruszki
2 sztuki
śliwki
8 sztuk
mąka pszenna
50 g
płatki owsiane
50 g
płatki migdałów
50 g
masło
75 g
cukier
50 g
cynamon
1/2 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

owoce pod kruszonką, jabłka pod kruszonką, kruszonka owsiana, kruszonka, szybkie jabłka pod kruszonką

Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła oraz cukru. Dodajemy owoce, wlewamy łyżkę soku z cytryny i smażymy, aż lekko puszczą sok. 

Mąkę, pozostałą część masła, płatki owsiane, migdały, cynamon i cukier zagniatamy. Gotowe owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy kruszonką.

Wkładamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut.

Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z małym dodatkiem naturalnego jogurtu. 

Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

 

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk