Kukbuk
Kukbuk

Fusilli w sosie z grillowanych warzyw z lubczykiem i chrupiącą ciecierzycą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje
ugotowana ciecierzyca (można użyć ciecierzycy ze słoika lub z puszki)
200 g
oliwa
4 łyżki
mielona wędzona papryka
1/2 łyżeczki
mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki
makaron fusilli Barilla
250 g
sól
do smaku
czosnek
1 ząbek
posiekany świeży lubczyk
1 łyżka
sos Verdure Barilla
400 g
pieprz
do smaku

przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Ciecierzycę osuszamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przyprawami. Pieczemy w 220 stopniach około 20 minut.

Krok 2

Fusilli gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy około ½ szklanki wody z gotowania makaronu.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, smażymy na niej posiekany czosnek. Dodajemy lubczyk i sos. Przekładamy na patelnię ugotowany makaron i wlewamy wodę z gotowania – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Podajemy z chrupiącą ciecierzycą.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk