Kukbuk
Kukbuk
Czekoladowe kulki z masy sernikowej w polewie czekoladowej z pistacjami, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Czekoladowe kulki sernikowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
MASA SEROWA
gorzka czekolada
200 g
jajko "zerówka"
5 sztuk
cukier kryształ
250 g
miękkie masło
200 g
ser na sernik
1 kg
mąka ziemniaczana
2 łyżki
kakao
3 łyżki
POLEWA
czekolada
200 g
pistacje
garść

Przepis: Zosia Bauman - Nykowska


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170 stopni. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 

krok 2

Oddzielamy żółtka od białek, z tych ostatnich ubijamy sztywną pianę i dodajemy połowę cukru. Ubijamy dalej. W oddzielnej misce przez 3-4 minuty mieszamy mikserem żółtka z masłem i pozostałym cukrem. Dodajemy do żółtek cały ser, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Pianę łączymy delikatnie z masą serową.

krok 3

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a jej dno wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę serową do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.

krok 4

Po upieczeniu sernik studzimy – najlepiej całą noc. Następnie łyżeczką wybieramy masę i formujemy z niej kulki. Robimy polewę z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Kulki sernikowe polewamy masą czekoladową i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Przepis pochodzi z materiału "Alicja w krainie serników" z wydania KUKBUK Święto Wiosny nr 8/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk