Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź jak przygotować letni chłodnik z ogórka i jabłka (fot. Maciek Niemojewski)

Chłodnik z ogórka i jabłka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ogórek
2 sztuki
jabłko
2 sztuki
jogurt nadbużański
400 g
maślanka naturalna
100 g
zielony kardamon
2 sztuki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
czosnek
2 ząbki
zioła
do dekoracji
olej rzepakowy tłoczony na zimno
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Artur Kokoszka / Farma Bii


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Ogórki i jabłka obieramy i po wycięciu gniazd nasiennych ścieramy na drobnej tarce.

krok 2

W misce łączymy starte warzywa i owoce z jogurtem i maślanką. Doprawiamy zmielonym kardamonem, solą, pieprzem i zmielonym czosnkiem. Mieszamy. Chłodnik wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Przed podaniem schłodzone danie dekorujemy świeżymi ziołami – koperkiem, dymką, natką pietruszki, musztardowcem – i skrapiamy olejem rzepakowym. 

Materiał powstał we współpracy z Butikowym pensjonatem i szkołą gotowania Farma Bii, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk