Jest tu wszystko, co w wietnamskiej kuchni lubimy najbardziej - tajska bazylia, orzeszki ziemne i aromatyczny sos!
W rondlu łączymy wodę, ocet (w proporcji jeden do trzech – trzy porcje wody, jedna porcja octu), sos sojowy i rybny oraz cukier. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się podgrzeją, a cukier rozpuści. Sos pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut następnie odsączamy i studzimy.
Wołowinę kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy bardzo krótko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmujemy mięso po czym wlewamy wcześniej przygotowany sos. Zagotowujemy go na patelni i odstawiamy. W ten sposób sos nabierze cennego wołowego aromatu. Teraz siekamy zioła i kroimy sałatę w drobne kawałki.
Do misek nakładamy makaron ryżowy. Na wierzch kładziemy wołowinę, kiełki, sałatę, chili oraz zioła. Całość zalewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami.
Doskonałym dodatkiem, który pozwoli nam delikatnie złamać pikantność potrawy będzie piwo Niepasteryzowane z Browaru Okocim.
Więcej przepisów dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa
