Kukbuk
Kukbuk
Zapiekany kalafior z halloumi i jarmurzem (fot. Maciek Niemojewski)

Najlepsze dania z kalafiorem

To wdzięczne warzywo chyba nigdy nam się nie znudzi – można je przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów. Rewelacyjnie smakuje zarówno z masłem i bułką tartą, jak i z mniej oczywistymi dodatkami. Sprawdźcie, co zrobić z kalafiora!

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 20 minut!

Niezwykle popularny w Polsce kalafior to kwiat, który znacznie lepiej sprawdza się w kuchni niż w kwiaciarni. Jego jadalna część, złożona z mięsistych i pysznych pędów kwiatowych, gości na talerzach niemal na całym świecie – od Włoch, gdzie kalafior podaje się z risottem, po Chiny, w których się go panieruje i serwuje z ryżem. To niezwykle smaczne i wdzięczne warzywo, które równie dobrze odnajduje się w towarzystwie bułki tartej i masła, jak aromatycznych, bliskowschodnich przypraw. Poza walorami smakowymi trudno przecenić wartości odżywcze kalafiora. Bogactwo witamin i składników mineralnych plasuje go wysoko w rankingu warzyw prozdrowotnych – w większości składa się z wody i jest doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Nie zwlekajcie więc i zróbcie z niego użytek we własnej kuchni – wrzucony na ruszt niczym stek czy chrupiący i przypieczony z dodatkiem azjatyckich dipów, na stałe wpisze się do waszego menu. Można przygotować z niego pyszne kotleciki, pożywne burgery wegańskie, delikatny krem, a nawet risotto! Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryby, curry czy frittaty. W każdej odsłonie kalafior będzie się pięknie prezentował i doda potrawom wyjątkowego smaku.

Zapiekany kalafior z halloumi i jarmurzem (fot. Maciek Niemojewski)

Kalafior na jarmużu z serem halloumi

Chrupkiego, soczystego kalafiora tym razem łączymy ze zdrowymi chipsami z jarmużu, a na koniec – ze słodkimi rodzynkami i z przyjemnie cierpkimi oliwkami. Do tej prostej zapiekanki koniecznie dodajcie słone halloumi, które połączy resztę składników w spójną kompozycję. To pomysł na zdrowy, sycący i szybki w przygotowaniu obiad, który przygotujecie w zaledwie 30 minut.

Sprawdź przepis na zapiekanego kalafiora z jarmużem i serem halloumi >>

Zupy. Kalafiorowa z ziemniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Kalafiorowa z ziemniakami 

Kalafiorowa to absolutny klasyk w polskim repertuarze obiadowym. Lubią ją niemal wszyscy, zarówno dorośli, jak i dzieci. To całkiem naturalne – kojarzy się z rodzinnymi obiadami i budzi same miłe wspomnienia. Sekretem tej pysznej zupy jest to, że przygotowuje się ją niezwykle prosto. Zanim dodacie bulion, koniecznie podsmażcie kalafior i inne warzywa – po wrzuceniu do zupy będą aromatyczne i bardziej wyraziste. Przed podaniem obficie posypcie zupę koperkiem, by dodać daniu koloru i letniego charakteru. 

Zobacz przepis na kalafiorową z ziemniakami >>

Jak przygotowac kalafiora. Przepisy na klafior (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Kalafior w cieście 

W tym przepisie do przygotowania ciasta przeważnie używa się zwykłej mąki pszennej, ale świetnie sprawdzi się także gryczana, która jest zdrowsza i – według niektórych – dużo smaczniejsza. Ciasta z tego przepisu można użyć do innych warzyw, ale naszym zdaniem kalafior lubi się z nim najlepiej! Śmiało można go pałaszować bez dodatków, doskonale smakuje też polany majonezem koperkowo-czosnkowym lub chipotle. Uwaga! Ciasto z mąki gryczanej najlepiej przyrządzić tuż przed smażeniem. Z każda minutą robi się bardziej wodniste.   

Sprawdź przepis na kalafior w cieście >>

Reklama
Przepis na makaron z kalafiorem (fot. Maciek Niemojewski)

Prosty makaron rigatoni z kalafiorem 

Kalafior i makaron to wbrew pozorom niesamowity duet! To pyszne warzywo doskonale odnajduje się w towarzystwie popularnego na Sycylii rigatoni. Głębokie żłobienia świetnie wchłaniają sos i sprawiają, że danie staje się perfekcyjnie kremowe. Za oryginalny smak odpowiadają tu aromatyczne przyprawy – kardamon, cynamon i kolendra – dopełnione nieśmiertelnym parmezanem. Gotowi na testy?

Wypróbuj przepis na prosty makaron rigatoni z kalafiorem >>

Przepisy na proste makarony – Pappardelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem (fot. Paulina Czyżewska)

Pappardelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem 

Mimo że uwielbiamy jeść kalafior jedynie z masłem i bułką tartą, czasem mamy ochotę na eksperymenty i łączenie go z mniej oczywistymi składnikami, jak pappardelle. To danie przygotujecie w 20 minut, a zrobi wrażenie, jakbyście spędzili w kuchni pół dnia – cała zasługa leży po stronie emulsji z żółtka, masła i parmezanu, która smacznie oblepia pastę. Aby potrawa dobrze prezentowała się na talerzu, makaron zawińcie wokół widelca i za pomocą łyżki lub chochli nałóżcie go na głęboki talerz. Na wierzchu ułóżcie różyczki kalafiora, a przed podaniem posypcie go parmezanem i pokruszonymi orzechami.Gotowe!  

Sprawdź przepis na pappardelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem >>

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w chrupiących migdałach

To proste danie doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Kotleciki z kalafiora świetnie sprawdzą się jako pożywny obiad, ale możecie je też spakować do pudełka i zabrać jako przekąskę do pracy lub szkoły. Z ugotowanego kalafiora, zeszklonej na patelni cebuli, jajka, cukru i soli zróbcie masę na kotleciki, potem wystarczy je obtoczyć w migdałach w płatkach i piec w piekarniku około 20 minut.

Sprawdź przepis na kotleciki z kalafiora w chrupiących migdałach >>

Jak zrobić frittatę z kalafiorem i ciecierzycą, pomysł na obiad dla dziecka, jak przyrządzić kalafiora (fot. Maciej Niemojewski)

Frittata z kalafiorem i ciecierzycą 

Na obfite śniadanie, pożywny obiad lub sycącą kolację – frittata sprawdzi się na każdy posiłek. Włosi mają w zwyczaju jeść ją o poranku, a my klasyczny przepis podbijamy kalafiorem i ciecierzycą, by zaserwować to danie w porze lunchu. Przygotowanie takiej wersji zajmie wam niecałą godzinę. Pst! By kalafior szybciej zmiękł, podlejcie go odrobiną wody. 

Wypróbuj przepis na frittatę z kalafiorem i ciecierzycą >>

Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami

Kalafior i kurki to wyjątkowo dobre połączenie. Gęsty krem kalafiorowy przyprawiony grzybami, marchewką i pietruszką smakuje doskonale i wygląda wykwintnie, a jego gotowanie zajmie wam kilka chwil – większość czasu warzywa spędzą w piekarniku. Zacznijcie od przygotowania kurek. Po oczyszczeniu usmażcie grzyby z masłem. Warzywa upieczcie, a następnie zblendujcie z dodatkiem mleczka kokosowego. Zupę podajcie ze smażonymi kurkami, z listkami tymianku i ze świeżo zmielonym pieprzem.

Sprawdź, jak zrobić krem z kalafiora i pietruszki z kurkami >>

Jak zrobić stek z kalafiora z domowym labnehem i sosem chimichurri, przepis na jesienny obiad, sprzęt kuchenny SMEG, pomysł na kalafiora (fot. Paulina Czyżewska)

Stek z kalafiora na domowym labnehu z sosem chimichurri 

Podsmażony na patelni kalafior będzie smakował doskonale w połączeniu z domowej roboty labnehem, czyli bliskowschodnim serem z jogurtu greckiego, i z aromatycznym sosem chimichurri. To proste danie zrobicie w niecałe pół godziny. Przed podaniem obficie polejcie kalafiorowy stek chimichurri, a później posypcie go płatkami chili i świeżą kolendrą. Podajcie od razu po przygotowaniu – wówczas smakuje najlepiej.  

Zobacz, jak przygotować stek z kalafiora na domowym labnehu z sosem chimichurri >>

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso

Kalafior w chrupiącej panierce to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Wegański burger idealnie sprawdzi się z gęstym majonezem miso. Kompozycję dopełnią chrupiące liście sałaty i domowe ogórki małosolne. Upieczone kalafiorowe steki posmarujcie glazurą. Na połówce bułki ułóżcie sałatę, plaster kalafiora, ogórki, majonez i szczyptę płatków drożdżowych. Przykryjcie drugą połówką bułki i zepnijcie patyczkiem. Smacznego!

Zobacz przepis na burgery z kalafiora z majonezem miso >>

Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem

Wegetariańskie placki z kalafiora są idealną przekąską na długie wieczory z przyjaciółmi. To zdrowsza alternatywa dla czipsów, krakersów czy słonych paluszków. Są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu – zrobicie je w zaledwie 30 minut. Świetnie komponują się z inspirowanym kuchnią bliskowschodnią dipem na bazie labnehu, jogurtu naturalnego, cytryny i za’ataru. Pamiętajcie tylko, by z wyprzedzeniem przygotować ciasto – smażenie zajmie wam wtedy tylko kilka minut!

Wypróbuj przepis na placki z kalafiora z kremowym labnehem >>

Reklama
Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem

Ten prosty przepis to doskonały sposób na wykorzystanie nie tylko kalafiora, ale także szpinaku, którego liście często mamy w lodówce. To świetny pomysł na obiad, ale mniejsza porcja tego dania sprawdzi się również na śniadanie! Wszystkie warzywa pokrójcie, wrzućcie na patelnię i dodajcie jajka. Na koniec włóżcie patelnię do piekarnika i zapieczcie frittatę pod przykryciem. Jeśli macie mniej czasu i chcecie, by kalafior szybciej zmiękł, możecie podlać go odrobiną wody.

Sprawdź, jak zrobić frittatę z kalafiorem i szafranem >>

Pieczony kalafior z jarmużem, morelami i suszonymi owocami (fot. dinnershow.studio)

Pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem

Mimo że kalafior można jeść na surowo, w tej propozycji polecamy go upiec i podać ze zdrowymi czipsami z jarmużu. Dodajcie też swoje ulubione suszone grzyby i polejcie danie słodkim musem z moreli i cukru. To doskonała alternatywa dla dań mięsnych i świetny pomysł na sycący obiad lub wczesną kolację.

Sprawdź przepis na pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem >>

przepis na zielone wegańskie curry

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką

To curry zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej, ale także fanom azjatyckich smaków. Fasolkę szparagową i kalafiora upieczcie, a w tym czasie przygotujcie cukinię, cebulę i paprykę. Na koniec wlejcie mleczko kokosowe – i po chwili gotowania curry będzie gotowe. Jeśli za bardzo zgęstnieje, możecie dolać odrobinę wody. To danie obłędnie pachnie limonką i mleczkiem kokosowym, a do tego można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Obie wersje smakują rewelacyjnie.

Zobacz przepis na wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

risotto z kalafiora, danie z kalafiora, kalafior, danie z kalafiorem, kuchnia zero waste, przepis Jagna Jagielska, zdrowy obiad, wegański obiad, obiad z warzywami

Risotto z całego kalafiora

Niektórzy z pewnością powiedzą, że nie da się zrobić risotta bez ryżu, ale uwierzcie nam na słowo: kalafior znakomicie go zastępuje w tym klasycznym daniu kuchni włoskiej. Przyrządzone z niego risotto obłędnie pachnie, a w smaku nie ma sobie równych. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tego dania zaraz po zrobieniu zakupów, kalafior możecie zetrzeć na tarce i wrzucić do zamrażarki. Później wystarczy go usmażyć z grzybami i cebulą na maśle, dodać białe wino i na koniec podlać bulionem. Gdy risotto będzie już prawie gotowe, koniecznie wrzućcie do niego natkę pietruszki i koperek – nadadzą daniu piękny kolor i urozmaicą smak.

Wypróbuj przepis na risotto z całego kalafiora >>

Azjatyckie wegańskie skrzydełka z kalafiora z sezamem

To proste wegańskie danie zasmakuje nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa. Skrzydełka z kalafiora to znakomita, szybka w przygotowaniu azjatycka przekąska, którą możecie zjeść również na obiad – na przykład z ryżem. W misce połączcie mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sezam, wodę i wszystkie przyprawy. Mieszajcie tak długo, aż otrzymacie jednolitą masę. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ułóżcie różyczki kalafiora obtoczone w cieście i pieczcie je około 20 minut. Pozostanie wam tylko zrobić glazurę i ugotować ryż. Pamiętajcie, że to danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Zobacz przepis na azjatyckie wegańskie skrzydełka z kalafiora z sezamem >>

Miska kremu z pieczonej papryki, kalafiora i estragonu (fot. dinnershow.studio)

Krem z żółtej papryki ze smażonym kalafiorem i z olejem estragonowym

Ta szybka w przygotowaniu, sycąca zupa sprawdzi się jako obiad dla każdego – śmiało możecie poczęstować nią rodzinę lub przyjaciół. Gęsty, gładki żółty krem ze słodkiej papryki warto przełamać chrupiącym kalafiorem. Wszystkie składniki doskonale połączy infuzowany estragonem olej. Paprykę i cebulę zrumieńcie na patelni, dodajcie masło, zalejcie wodą i duście, aż wszystko zmięknie. Potem zmiksujcie na gładki krem, a estragon zblendujcie z olejem i odrobiną soli. Połówkę kalafiora ugotujcie, a później podsmażcie na złoto. Do kremu dołóżcie kalafior i polejcie olejem estragonowym.

Wypróbuj przepis na krem z żółtej papryki ze smażonym kalafiorem i z olejem estragonowym >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk