Kukbuk
Kukbuk
diy, kiełkownik

Kiełki – samo życie

Do kiełkowania nadają się wyłącznie pestki i nasiona nieprzeterminowane, nieprzetworzone (biały ryż odpada), najlepiej specjalnie przeznaczone do tego celu, a nie do uprawy ozdobnej czy przemysłowej. Ważne też, aby nie zostały wcześniej wystawione na działanie światła.

Tekst: Daria Pawlewska

Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Magdalena Olszewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Domowa uprawa kiełków jest łatwa i nie zajmuje wiele miejsca. W zamian otrzymujemy żywe jedzenie, dzięki któremu jesteśmy zdrowsi. To prawdziwi przyjaciele naszego dobrego samopoczucia. Kiełkownice można wykonać samodzielnie na przykład z płaskiego talerza, doniczek, pojemników lub ze słoików. Oprócz tego potrzebujemy powietrza, czystej (najlepiej filtrowanej) wody, miejsca z rozproszonym światłem i nasion. Gdy wilgotność i temperatura są odpowiednie, powstaje kiełek, czyli młody pęd wyrastający z nasiona lub pączka rośliny.

Należy też pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny oraz właściwym przechowywaniu kiełków. Lepiej korzystać z kilku małych kiełkownic niż jednej wielkiej, bo te małe są zdecydowanie łatwiejsze do czyszczenia. Czas kiełkowania nasion jest zmienny i zależy od ich gatunku. Natomiast metoda uprawy jest taka sama dla wszystkich nasion. Trzeba tylko zwrócić uwagę na liczbę dni koniecznych do wyhodowania wybranego rodzaju kiełków.

Kiełkowanie w słoiku 

Co jest potrzebne?

  • kiełki
  • słoik
  • gaza
  • gumka recepturka
  • czysta woda
  • suszarka do naczyń

Które nasiona to lubią?

warzywa: kapusta, rzodkiewka, fenkuł, dynia, seler, czosnek, cebula, brokuł
strączkowe: soczewica, groszek, ciecierzyca, fasola, kozieradka, lucerna
zboża: orkisz, pszenica kamut, jęczmień, rei, quinoa, kasza jaglana, gryka, ryż, amarantus

Krok 1.

Wsypujemy nasiona do słoika, w miejsce zakrętki nakładamy gazę z gumką recepturką. Gaza musi być na tyle gęsta, żeby ziarenka nie wypadły. Zalewamy wodą i zostawiamy na 12 godzin – najlepiej na noc.

Krok 2.

Po 12 godzinach wylewamy wodę, w której moczyły się nasiona, i dokładnie je płuczemy. Następnie stawiamy słoik do góry dnem na suszarce do naczyń lub w innym miejscu, gdzie będzie mógł stać pod kątem około 45 stopni – ważne, żeby nasiona miały dostęp powietrza, a woda z płukania mogła swobodnie skapywać.

Krok 3.

Codziennie – rano i wieczorem – płuczemy kiełkujące nasionka.

Krok 4.

Po kilku dniach mamy kiełki. Płuczemy je dokładnie na sitku, żeby pozbyć się osłonek nasion. Kiełki są gotowe do zjedzenia!

 

Kiełkowanie w ziemi

Co jest potrzebne?

  • nasiona
  • 2 talerze tej samej wielkości (mogą być plastikowe podstawki pod doniczkę)
  • świeża ziemia uniwersalna do kwiatów
  • spryskiwacz
  • czysta woda

Które nasiona to lubią?

zioła i sałaty: rukola, rzeżucha, musztardowiec, portulaka, bazylia, len, kolendra, szpinak, słonecznik
warzywa: marchew,
zboża: gryka, pszenica, pszenica kamut, orkisz

Krok 1.

Wysypujemy na talerz lub podstawkę około 2-centymentrową warstwę ziemi i lekko uklepujemy. Spryskujemy wodą.

Krok 2.

Na przygotowanej ziemi rozkładamy równomiernie namoczone nasiona. Ponownie spryskujemy wodą.

Krok 3.

Przykrywamy drugim talerzem lub podstawką i odstawiamy na 2-3 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa i stała wilgotność (nie przy kaloryferze).

Krok 4.

Odkrywamy talerz. Kiełki są jeszcze małe i żółte. Teraz, żeby nabrały pięknego zielonego koloru, powinny mieć dostęp do światła – w miarę rozproszonego, nie mogą stać w słońcu. Zraszamy je dwa razy dziennie, najlepiej od dołu. Kiedy jeszcze trochę podrosną, są gotowe do jedzenia. Ścinamy je nożyczkami i dodajemy do każdej sałatki.

 

Pobudzająca i wzmacniająca sałatka z kiełków i groszku

  • ⅓ szklanki ziaren (komosy, kaszy jaglanej, soczewicy)
  • 3 garści pokrojonej zielonej fasolki
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka                                                                                      
  • 1 ząbek czosnku
  • niewielki kawałek imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta mielonej kurkumy
  • ⅓ szklanki oliwy
  • garść kiełków słonecznika
  • ½ garści posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, szczypiorku, koperku)

Ziarna płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (⅔ szklanki). Zagotowujemy bez przykrycia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy kwadrans, aż ziarna będą miękkie. Wyłączamy ogień i zostawiamy na 5 minut. Fasolkę i brokuł podzielony na różyczki gotujemy na parze 2 minuty. Marchewkę kroimy w kostkę, czosnek i imbir siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce.

Sos z nerkowców

  • garść nerkowców
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka startej kurkumy
  • 2 łyżeczki niesolonej mieszanki przypraw
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Kanapka z kiełkami i humusem buraczanym


humus:

  • garść pokrojonego w kostkę buraka (obranego)
  • ½ garści pokrojonego pora
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka tahiny
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • ¾ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ⅛ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • opcjonalnie: sól i pieprz do smaku

Kanapka z kiełkami:

  • 1 mały ogórek
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • sok z 1 cytryny + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soli w kryształkach
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 garści dowolnych kiełków

 

Buraka i pora gotujemy na parze 8 minut. Blendujemy z pozostałymi składnikami humusu (oprócz soli i pieprzu), aż uzyskamy gładką pastę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Obrany ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchewkę kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy je do miski, dodajemy sok z cytryny i ocet jabłkowy. Zostawiamy na kilkanaście minut. Odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Awokado rozgniatamy z kryształkami soli, oliwą i sokiem z cytryny (1 łyżeczką), odstawiamy. Pomidora drobno kroimy.

Dwie kromki chleba smarujemy pastą awokado i humusem buraczanym. Na to nakładamy kawałki ogórka, marchewki i pomidora. Wierzch posypujemy kiełkami. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Ostrym nożem kroimy kanapki na pół.

 

Za konsultacje przy pisaniu artykuły dziękuję Lautentowi De Bremaekerowi, specjaliście w dziedzinie żywienia i współzałożycielowi konceptu Żywa Kuchnia w Warszawie.

Artykuł ukazał się w wiosennym numerze 2/2019 KUKBUK Niedużo >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk