Kukbuk
Kukbuk

Jeśli grill, to z łososiem!

W końcu nadeszły wyczekane ciepłe dni, chętniej więc przebywamy na świeżym powietrzu. A skoro tak, to coraz częściej grillujemy. Znudziły wam się mięsne specjały? Czas na rybną ucztę w plenerze!

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Niektórzy twierdzą, że grillowanie to narodowy sport Polaków. Każdy jest specjalistą od przypiekania na ruszcie wszelakich produktów. Nie ma co kryć, najczęściej mięsnych. Tak się utarło, że na rozgrzanej kratce lądują zwykle kiełbasy, karkówki i kawałki kurczaków. Na szczęście od jakiegoś czasu znajduje się tam miejsce i dla pieczarek, i dla warzyw, wśród których królują cebula, cukinia i papryka, coraz częściej też goszczą na grillu szparagi czy bataty. Szturmem na ruszt wdarł się ser halloumi, który jest bardzo wdzięcznym produktem do obróbki termicznej. Jak widać, plenerowy jadłospis nie jest zbytnio urozmaicony, a to błąd, bo istnieje jeszcze co najmniej jeden produkt, który nie tylko uwielbia ciepło, ale także okazuje się wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

Nie będzie przesadą napisać, że prawie każdy, kto lubi ryby, tę wymieni na szczycie swojej listy. Nic dziwnego, bo zachwycają się nią na całym świecie – od kuchni orientalnej, gdzie zawładnęła sushi, po kuchnię Skandynawii, której jest podstawą. Łosoś, bo o nim mowa, to ryba o delikatnym smaku, wyjątkowo soczysta, bogata w kwasy omega-3 i mnóstwo witamin, które mają wpływ na nasz układ krążenia, serce, większość narządów wewnętrznych, a nawet na skórę. Jednak aby móc się cieszyć jego właściwościami, musi być spełniony jeden warunek – łosoś pochodzący ze sprawdzonej hodowli. Naszym wyborem są produkty norweskiej marki MOWI, która odpowiedzialnie podchodzi do swojej roli i dba o to, aby ryba na każdym etapie rozwoju miała optymalne warunki do życia.

Łosoś jest idealnym produktem na grilla, jego obróbka trwa chwilę, wystarczy dosłownie kilka minut przypiekania. Mięso z łososia wychodzi bardzo soczyste, z chrupiącą skórką i pasuje do wielu dodatków. Można go wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami, ale prawda jest taka, że smak tej ryby równie dobrze broni się sam, jak w świeżych porcjach MOWI Pure. Nie wierzycie? Wypróbujcie te przepisy.

Grillowany łosoś z pieczonymi na grillu pomidorkami i labnehem

Trudno znaleźć produkt, który nie pasowałby do łososia. Wszechstronność w łączeniu smaków jest jego niewątpliwą zaletą. Co równie ważne, można go jeść o każdej porze dnia, co sprawia, że może być gwiazdą śniadania, obiadu i kolacji. Albo grilla. Tu w towarzystwie podpieczonych pomidorków i kremowego serka charakterystycznego dla kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Danie urzekające prostotą.

Sprawdźcie prosty przepis na grillowanego łososia z pieczonymi pomidorkami >>

Filet z łososia grillowany w całości z domowym pesto bazyliowym i chrupiącymi orzechami

Nie zawsze wielość składników decyduje o smaku potrawy. Czasem można przesadzić i coś, co miało zachwycać, zwyczajnie rozczarowuje. Dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich produktów. W tym wypadku doskonałość tkwi w minimalizmie. Rozpływający się w ustach łosoś, potraktowany świeżym smakiem bazyliowego pesto z delikatnym akcentem chrupiących orzechów to połączenie kompletne – tyle i aż tyle.

Wypróbujcie przepis na grillowanego łososia z domowym pesto bazyliowym i orzechami >>

Grillowany łosoś teriyaki z kolorowym coleslaw z masłem orzechowym

Łosoś często jest kojarzony z orientalnymi przyprawami. I bardzo dobrze, bo jego umamiczny smak z łatwością daje się podkręcić przez azjatyckie składniki. W tej odsłonie sos teriyaki nada rybie słodycz, którą przełamie sałatka z kapusty z nieoczywistym składnikiem w postaci równie umamicznego masła orzechowego. Można się zatracić w głębi tej potrawy.

Zobaczcie, jak przygotować grillowanego łososia teriyaki z coleslaw z masłem orzechowym >

Grillowany łosoś z grillowaną sałatą rzymską, sosem cezar i grzankami

Tak, tak, to przepis na sałatkę cezar, ale jeszcze smaczniejszą i zdrowszą, bo kurczaka zastępujemy przydymionym łososiem. Ciekawym akcentem jest też grillowana sałata, która przez obróbkę ciepłem zyskuje dużo intensywniejszy smak. Reszta to już klasyka – uzależniający sos na bazie majonezu i chrupiące grzanki. Spróbujecie raz tej wersji cezara – i do klasycznej już prawdopodobnie nie wrócicie.

Poznajcie przepis na grillowanego łososia z grillowaną sałatą rzymską i grzankami >>

Grillowany łosoś z cytryną i wiosenną sałatką z młodych ziemniaków, rzodkiewki i ze szparagów

Sałatki wcale nie są takim oczywistym pomysłem w kontekście plenerowego grillowania. Niedobrze, bo doskonale uzupełniają przypieczone składniki. Ważne, aby towarzyszące im sałatki były lekkie i odświeżające. A nie ma nic bardziej wciągającego niż połączenie młodych ziemniaków z delikatną ostrością rzodkiewki i charakterystycznym smakiem szparagów. Łosoś wieńczy kompozycję kwaskową nutką cytryny.

Sprawdźcie przepis na grillowanego łososia z cytryną i wiosenną sałatką >>

Materiał powstał we współpracy z marką MOWI.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk