Kukbuk
Kukbuk

Czy AI wkroczy do świata foodiesów?

Sztuczna inteligencja coraz mocniej zakrada się do kulinarnego świata. Jednak dla wielu osób ciągle brzmi obco, wywołuje szereg pytań, a nawet wzbudza niepokój. Dostrzegając potrzebę przybliżenia tych zagadnień w polskiej branży, twórcy projektu Food and Design, we współpracy z czołowymi ekspertami, stworzyli e-booka pt. „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa”. Podpowiadamy, dlaczego warto przeczytać tę foodiesową lekturę!

Tekst: Maja Wójcik

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

W ostatnim czasie obserwujemy, w jak dużym stopniu sztuczna inteligencja (AI) wpływa na kwestie produkcyjne oraz wizualne, które sprawiają, że jedzenia staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. To dlatego, że intensywny rozwój i nowe technologie nie pozostają bez znaczenia dla branży spożywczej i gastronomicznej, które w coraz większym stopniu bodźcowane są nowoczesnymi rozwiązaniami. Co warto wiedzieć o sztucznej inteligencji, jak będzie ona wpływała na foodiesów i jak może wyglądać przyszłość tej branży? Tego dowiedzieć się można z najnowszego e-booka stworzonego pod skrzydłami projektu Food and Design!

Głos ekspertów, przed którymi AI ma już coraz mniej tajemnic 

Do stworzenia e-booka twórcy projektu Food and Design zaangażowali wybitnych przedstawicieli z polskiej branży i środowisk akademickich, którzy podzielili się swoim doświadczeniem oraz wiedzą z zakresu wprowadzania nowoczesnych, inteligentnych zastosowań na rynku gastronomicznym. 

Ze sztuczną inteligencją jest trochę jak z kaloriami. Wszyscy wiemy, że są, ale gdybyśmy mieli wyjaśnić czym dokładnie – wielu z nas nie znałoby odpowiedzi. Postanowiliśmy to zmienić. Zebraliśmy wypowiedzi topowych ekspertów z Polski i ich odpowiedzi na podstawowe pytanie: Czym tak naprawdę jest sztuczna inteligencja? Jak rozwój nowych technologii wpływa nie tylko na branżę food, ale także na konsumentów? W końcu w centrum zawsze jest człowiek. Ubraliśmy w e-booka rzeczowe analizy i ciekawe case study ekspertów, które (mamy nadzieję) staną się prawdziwą inspiracją dla tych, którym temat AI ciągle brzmi obcokomentuje Magda Malutko, pomysłodawczyni projektu Food and Design.

W publikacji „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa” głos zabrali eksperci branżowi i naukowi, wśród nich m.in.: Mateusz Kowalczyk (Foodsi), Tomasz Głowacki (Grupa Żabka), Maciej Statkiewicz (Wolt Polska) czy dr inż. Iwona Wojtasik-Kalinowska i dr inż. Monika Marcinkowska-Lesiak (SGGW), a także Grzegorz Mech (GfK Polonia).

Merytoryczne i przystępne kompendium wiedzy dla każdego!

Twórcy publikacji zaspokajają głód wiedzy o nowych technologiach i są zdania, że nie należy się ich bać, a wręcz przeciwnie – warto je coraz lepiej poznawać i wdrażać, by kulinarne projekty stawały się łatwiejsze, a ich wykonanie szybsze i bardziej zaskakujące. Jak prezentują się kategorie tematyczne najnowszego e-booka by Food and Design?

  • Produkcja żywności
  • E-commerce
  • Handel detaliczny
  • Aplikacje mobilne
  • Robotyzacja
  • Rynek gastronomii

Publikację można śmiało traktować jako praktyczny przewodnik dla tych, którzy chcą zrozumieć potencjał sztucznej inteligencji w procesie optymalizacji, tworzeniu innowacyjnych produktów czy personalizacji doświadczeń konsumentów. 

E-book „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa” dostępny jest do pobrania za darmo na stronie internetowej – foodanddesign.pl/e-booki

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk