Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Bukiet wina

Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

zdjęcie główne: Zoe Schaeffer / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Trudno o jednorodną, obowiązującą definicję bukietu wina. Nawet osoby, które zawodowo czy amatorsko piszą i mówią o winie, potrafią rozmaicie ten termin interpretować. Można się jednak zgodzić, że bukiet opisuje nie jeden aromat (np. czarnej porzeczki czy leśnej ściółki), a całą sumę zapachów, zarówno pierwszorzędowych (czyli pochodzących od konkretnej odmiany; te dominują w winach młodych), jak i drugorzędowych (będących efektem winifikacji i zastosowanych w jej czasie technik, np. fermentacji w beczce dębowej) oraz trzeciorzędowych (wynikających ze sposobu, środowiska i czasu dojrzewania wina). Dlatego właśnie o bukiecie mówimy zwykle w kontekście wina złożonego i dojrzałego.

klasyfikacja aromatów na podstawie Œnoflair

 

Fot. Mae Mu / Unsplash

Zapachy przypraw

anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, jałowiec (owoce), kardamon, kolendra (ziarna), kumin, pieprz, szafran, wanilia;
bazylia, estragon, lubczyk, majeranek, mięta, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, werbena

Fot. Joyce Toh / Unsplash

Zapachy kwiatowe

fiołek, geranium, goździk, hiacynt, irys, konwalia, lilia, narcyz, rumianek; bez (lilak), czarny bez, głóg, janowiec, jaśmin, lawenda, piwonia, róża, wiciokrzew; akacja, lipa, magnolia, pomarańcza

Fot. Jonas Hensel / Unsplash

Zapachy „zwierzęce”

ambra, cywet, dziczyzna, kastoreum (strój bobrowy), koński pot, piżmo, skóra, wosk

 

Fot. Aidan Hodel / Unsplash

Zapachy leśne/drzewne

cedr, dąb, eukaliptus, kadzidło, korek, mech, sosna, ściółka, tuja

fot. Eiliv Aceron / Unsplash

Zapachy mleczne

masło, mleko, ser

Fot. Seriously Low Carb / Unsplash

Zapachy „palone”

grzanka, kakao, karmel, kawa, smoła

Fot. Dovile Ramoskaite / Unsplash

Zapachy owocowe

czarne jagody, jeżyny, maliny, porzeczki (czarne, czerwone), rodzynki, truskawki;

brzoskwinie, czereśnie, figi, gruszki, jabłka (zielone, przejrzałe), mirabelki, morele, pigwy, śliwki, zielone oliwki;

bergamotki, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki, pomarańcze;

ananasy, arbuzy, banany, liczi, mango, melony, marakuje;

orzechy laskowe, kokosowe, włoskie, migdały

Fot. Ochir Erdene Oyunmedeg / Unsplash

Zapachy zielone

bluszcz, bukszpan, cebula, czosnek, groszek, kapusta, koper włoski, ogórek, pieprz zielony, rabarbar, seler, soja, trawa

Fot. Alice Pasqual / Unsplash

Zapachy „suszone”

herbata (czarna, zielona), lukrecja, paczula, siano, tytoń, wetyweria (lub wetiweria)

Fot. Christine Siracusa / Unsplash

Zapachy grzybowe

drożdże, pieczarki, trufle

Fot. Oliver Paaske / Unsplash

Nuty mineralne

kreda, krzemień, nafta, torf, żelazo

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk