Kukbuk
Kukbuk
Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

15 rozgrzewających wegańskich zup

Za oknem zimno i nieprzyjemnie, a na stole miska parującej zupy – ten widok zawsze podnosi nas na duchu. Podpowiadamy 15 przepisów na wegańskie zupy, które rozgrzeją was w chłodne dni!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz / PassionOn

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Aksamitne kremy, klarowne buliony, nieoczywiste dodatki – pyszną, rozgrzewającą zupę możemy przygotować niemal ze wszystkiego, co znajdziemy w kuchni. Zimą i wczesną wiosną najchętniej sięgamy po warzywa korzeniowe; królują buraki, marchew, pietruszka czy seler. Przyrządzone z nich kremy są sycące i zaskakują głębokim smakiem. W chłodne wieczory inspirujemy się także smakami orientu: wegańskie pho, yukaejang z szarpanym chlebowcem czy zupa z kimchi rozgrzewają nas nawet w największe mrozy. Sprawdźcie, jakie wegańskie zupy przygotować, gdy na za oknem pada śnieg. Większość z nich przyrządzicie w mgnieniu oka, szczególnie jeśli z wyprzedzeniem zrobicie wegański bulion.

Przepis na zupę pho Vienia

Wegańskie pho

Pho jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej. Jego najczęstsze warianty – phở bò i phở gà – przygotowuje się odpowiednio z wołowiny i mięsa kurczaka. W naszym przepisie na wegańskie pho zaś za smak umami odpowiadają grzyby. Polecamy także przepis na wegańskie pho ze smażonym tofu.

Sprawdź przepis na wegańskie pho >>

Jak zrobić zupę krem z dyni, pomidorów (fot. Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon)

Zupa krem z pomidorów i dyni

Pomidorową moglibyśmy jeść niemal codziennie. Jednak co jakiś czas warto urozmaicić nawet najbardziej klasyczne pozycje kulinarne. Wegański krem z pomidorów i dyni to prosty sposób na rozgrzewającą, sycącą zupę. Gotowy krem możecie podać z ulubionymi pestkami, grzankami lub skropić oliwą.

Sprawdź przepis na wegański krem z pomidorów i dyni >>

Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Krem z selera z szałwią

Zimą sięgamy po warzywa korzeniowe! Seler, choć wygląda niepozornie, kryje w sobie mnóstwo smaku, substancji odżywczych i witamin. Przygotowany z niego wegański krem najlepiej podać z podsmażonymi listkami szałwii i orzechami włoskimi oraz delikatnie skropić oliwą.

Sprawdź przepis na wegański krem z selera z szałwią >>

Jak zrobić smaczny wegański żurek

Wegański żurek 

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni słowiańskich. By przygotować żur bez mięsa, będziecie potrzebować grzybów i wodorostów kombu, dzięki którym zupa uzyska głęboki smak umami. Wegański żurek to doskonała propozycja na Wielkanoc, choć na próbę możecie ugotować go jeszcze przed nadejściem wiosny.

Sprawdź przepis na wegański żurek >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Prosty i szybki w przygotowaniu krem z pomidorów i pieczonej papryki to idealna propozycja na chłodne zimowe wieczory. Ta zupa nie tylko was rozgrzeje, ale także przypomni wam o smakach dzieciństwa.

Sprawdź przepis na krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami 

Sycąca soczewica, pikantne chili i słodka morela – obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie. Wegańska zupa krem z soczewicy oczaruje was głębią smaku, aromatem i wyjątkowymi kolorami, które zachęcą do jedzenia nawet największych niejadków.

Sprawdź przepis na zupę z soczewicy z morelami >>

Zupa koreańska z szarpanym chlebowcem

Koreańską zupę yukaejang tradycyjnie przygotowuje się na wołowinie. W naszym przepisie sięgamy jednak po owoce chlebowca i warzywny bulion – dzięki nim zupa będzie wegańska. Yukaejang możecie lekko zagęścić; wówczas będzie przypominać gulasz.

Sprawdź przepis zupa koreańska z szarpanym chlebowcem >>

zupa krem z selera i pietruszki, wegańska zupa krem, wegański krem z białych warzyw, krem z selera, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem kukbuk, krem z fasoli, zupa krem z fasoli

Krem z selera i białej fasoli

Krem selerowo-fasolowy to zdrowa, rozgrzewająca zupa o delikatnym, wyrafinowanym smaku. Jest prosta i szybka w przygotowaniu; wymaga zaledwie pół godziny w kuchni. Polana domową oliwą pietruszkową, prezentuje się znakomicie.

Sprawdź przepis na wegański krem z białej fasoli >>

zupa krem z dyni, krem z dyni, wegańska zupa dyniowa, zupa dyniowa na ostro, zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, szybka zupa, szybki obiad, danie jednogarnkowe, rozgrzewający obiad, co z dyni

Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym 

Wegański krem z dyni zachwyca delikatnym, słodkawym smakiem, który świetnie kontrastuje z ostrością chili. Do tego przepisu najlepiej użyć dyni hokkaido, która ma dużo smaku i zawiera mało wody, lub piżmowej – słodkiej i lekko orzechowej.

Sprawdź przepis na wegański krem dyniowy z mleczkiem kokosowym >>

Zupa z kimchi 

Kimchi to jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni koreańskiej. Wiele osób podaje je jako dodatek do dania głównego, inni przygotowują z niego placki. Ale czy wiecie, że z wegańskiego kimchi możecie przyrządzić także aromatyczną, ostrą wegańską zupę?

Sprawdź przepis na wegańską zupę z kimchi >>

Wegetariański barszcz czerwony podawany z fasolą jaś, przepis rodziny Święcickich

Barszcz z fasolą jaś

Klasyczny wegański barszcz czerwony z fasolą jaś to nie tylko propozycja na wigilijny stół. Ta rozgrzewająca zupa o słodko-ostrym smaku i głębokim buraczanym kolorze doda wam sił w każdy mroźny dzień.

Sprawdź przepis na wegański barszcz z fasolą jaś >>

Krem kokosowo-brokułowy (fot. Urszula Kosztyła - Demczuk)

Krem kokosowo-brokułowy

Zdrowa i sycąca zupa na bazie brokułu i mleczka kokosowego. Łagodny smak tych składników znakomicie komponuje się z wyrazistymi akcentami imbiru, trawy cytrynowej i szalotki.

Sprawdź przepis na wegański krem kokosowo-borkułowy >>

Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami

To jedna z naszych ulubionych wegańskich zup! Pełen smaku krem z białych warzyw korzeniowych, marchewki i kalafiora podajemy z podsmażonymi kurkami i ze świeżym tymiankiem. Kurki możemy oczywiście wymienić na inne grzyby, poza sezonem również suszone.

Sprawdź przepis na wegański krem z kalafiora i pietruszki >>

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Bulion wegański

Oto podstawa każdej dobrej wegańskiej zupy – warzywny bulion, który gwarantuje głęboki smak i aromat. Choć jego gotowanie zajmuje trochę czasu, jest zarazem wyjątkowo proste. Jak przechowywać bulion warzywny? Możecie go zawekować i trzymać w lodówce lub odparować i zamrozić. W ten sposób będziecie mogli z niego korzystać nawet przez kilka tygodni. Sprawdźcie też, jak przygotować wegańską kostkę bulionową.

Sprawdź przepis na wegański bulion >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk