Zero waste po polsku. Grundig walczy z marnowaniem żywności - KUKBUK

Zero waste po polsku. Grundig walczy z marnowaniem żywności

Polska od lat znajduje się w czołówce krajów marnujących żywność. Potwierdził to raportu Banków Żywności zaprezentowany w ramach Światowego Dnia Żywności. Marka Grundig stara się to zmienić.

Tekst: KUKBUK
Zdjęcia: materiały prasowe

Aż 42 procent Polaków przyznaje się do regularnego wyrzucania jedzenia. 29 procent z nas robi tak, bo przegapiło termin przydatności, 20 procent dlatego, że zrobiło zbyt duże zakupy innych produktów, a kolejnych 15 procent dlatego, że kupiło zbyt dużo konkretnego produktu. Na jednego Polaka przypada w ten sposób 235 kg zmarnowanych produktów rocznie. To ogrom żywności, który pozwoliłby wykarmić wszystkich mieszkańców Warszawy przez dziesięć kolejnych lat.

Jako najczęstszą przyczynę Polacy wskazują przeoczenie terminu przydatności do spożycia. Warto wiedzieć, że przez to marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia.

Na szczęście wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek – doceniana i pożądana. Na świecie powstają w tym zakresie inicjatywy, z których warto brać przykład:

  • Dan Barber, ulubiony kucharz państwa Obamów, podaje w swojej restauracji dania z resztek.
  • Marka Grundig inauguruje międzynarodową akcję #RespectFood, która promuje szacunek do jedzenia i filozofię zero waste podając konkretne przepisy np. na pyszne lody bananowe przygotowane z pociemniałych owoców.
  • W sklepie w Kopenhadze można kupić jedzenie z uszkodzeniami, do których doszło podczas transportu, lub z kończącym się terminem ważności.
  • W Danii blogerka Selina Juul zainicjowała ruch edukacyjny „Stop marnowaniu jedzenia”, dzięki któremu już po pięciu latach marnuje się w tym kraju o 25% jedzenia mniej.

W naszym kraju na rzecz zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów w celu zapobiegania powstawaniu odpadów u źródła i promowania bezodpadowego stylu życia działa Polskie Stowarzyszenie Zero Waste. Swoją misję realizuje poprzez prowadzenie szkoleń i warsztatów, udział w konferencjach i wydarzeniach branżowych, działalność popularyzatorską i wydawniczą. Wojnę marnowaniu żywności wypowiedział też wspomniany producent sprzętu elektronicznego – Grundig.

Ambsadorzy idei Respect Food promowanej właśnie przez Grundig, na stronie www.respectfood.pl piszą o tym, jak rozsądnie robić zakupy i nie marnować jedzenia: – Jako globalna marka o silnym etosie ekologicznym, przodujemy w walce z marnowaniem żywności, przyjmując strategię Respect Food. To inicjatywa mająca na celu zainspirowanie wszystkich do walki z marnowaniem żywności i pokazanie im przy pomocy innowacyjnych produktów, jak skończyć z wyrzucaniem jedzenia.

Idea w tym przypadku przekłada się na konkretne działanie. Cały serwis respectfood.pl to pozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na rozsądne zakupy i kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Wspólnie z marką Grundig wybraliśmy dla was kilka najciekawszych przepisów z resztek!

Zupa z łodyg brokułów

Brokuły kocha się lub nienawidzi, ale jeśli już ich używamy, powinniśmy wykorzystywać je w całości! Często kupujemy je na wagę, dlaczego więc marnujemy pieniądze, wyrzucając łodygi? Wypróbuj przepis na tę kremową zupę, by jak najlepiej wykorzystać brokuły, które masz.

Zupa z łodyg brokułów może być rozgrzewającym kremem na zimę lub chłodnikiem na lato, a zarazem świetnym sposobem, by zamienić swoje odpady warzywne w pyszne danie!

 

Szczegołówy przepis na zupę z łodyg brokułów znajdziecie na stronie www.respectfood.pl.

Chipsy z marchwi

Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, często zalegają na dnie szuflady w lodówce, aż w końcu trafiają do kosza.

Owoce i warzywa to najbardziej marnowana przez nas grupa żywności. Pamiętaj, że są to produkty bogate w witaminy i składniki ważne dla naszego organizmu, dlatego staraj się je w pełni wykorzystać. Przechowuj je prawidłowo – poukładaj luźno w szufladach lodówki – by jak najdłużej utrzymać je w świeżości. Ten przepis na zdrowe chipsy z marchwi pozwoli Ci przygotować smaczną przekąskę z resztek Twoich marchewek.

marchew zapiekana kukbuk

Szczegółowy przepis na chipsy z marchw znajdziecie na stronie www.respectfood.pl.

Angielska pasta serowa

Wyrzucasz nadmiar sera, w szczególności tego typu cheddar?

Sery takie jak cheddar potrafią zacząć pleśnieć zanim się zorientujemy.

Więc jeśli masz w kuchni resztki takiego sera, nie wyrzucaj ich! Wykorzystaj je do zrobienia tego angielskiego klasyku: pasty serowej. Anglicy są znani ze swoich potraw, które poprawiają humor i radują żołądek. I takie właśnie jest to łatwe danie – pełne serowej delikatności i łagodnego smaku.

 

Szczegółowy przepis na angielską pastę serową znajdziecie na stronie www.respectfood.pl.

Ale przepisy to nie wszystko! Marka Grundig dla fanów filozofii zero waste przygotowała też kilka trików zakupowych, dzięki którym każdemu uda się ograniczyć marnowanie żywności!

7 trików zakupowych od marki Grundig, które ograniczą marnowanie żywności:

  1. Zwracaj uwagę na datę ważności spożycia
  2. Nie rób zakupów z pustym żołądkiem
  3. Rozglądaj się
  4. Uważaj na wielopaki
  5. Zrób listę
  6. Warzywa i owoce kupuj na wagę
  7. Czy naprawdę potrzebujesz drugiej sztuki?

A jak na codzień wykorzystywać resztki? Po pierwsze: nie wybrzydzajmy – pomarszczona marchewka zamiast do kosza może trafić na talerz w postaci zupy. Po drugie: bądźmy kreatywni – upieczmy ciastka z tego, co mamy pod ręką, a nie szukajmy pretekstu, by iść na kolejne zakupy. Po trzecie: eksperymentujmy – łączmy w pary nieoczywiste składniki. Cukinia i gruszka? Nieźle skomponują się w koktajlu. I wreszcie po czwarte: wykorzystujmy produkty w całości – z liści rzodkiewki lub marchewki ukręćmy pesto, łodygi brokułu czy kapusty pokrójmy cienko i podajmy w formie carpaccio.


© KUKBUK 2018