Przepisy z wodą różaną

Zapach orientu. 10 przepisów z wykorzystaniem wody różanej

Choć z wodą różaną trzeba obchodzić się ostrożnie, w kuchni potrafi czynić cuda. Użyta z umiarem polubi się nie tylko z deserami. Sprawdzi się też w daniach mięsnych, sałatkach, a nawet chlebie.

Zdjęcie główne: Brooke Lark / unsplash.pl

Przepis na wodę różaną

Woda różana to produkt uboczny destylacji olejku różanego. Nie potrzeba skomplikowanego sprzętu, by przygotować jej aromatyczny zamiennik w domu. Większe ilości można zamrozić lub zapasteryzować.

Piernik różany

Lekko wilgotny, pachnący cynamonem, kardamonem i goździkami, przełożony różaną konfiturą, błyszczący od polewy czekoladowej. No to komu kawałeczek? Pamiętajcie, że taki piernik można robić cały rok, nie tylko od święta.

Kawa różana

Kawa w krajach arabskich jest mocna, wyrazista i aromatyczna. Czarną podaje się z cukrem, ale nigdy z mlekiem. Jej parzenie to prawdziwy rytuał, w jego skład wchodzą również serwowane obok niewielkie łakocie, które dodatkowo osładzają ten czarny jak smoła napój. W tym przepisie odrobina wody różanej i kardamonu przełamie gorzkawy smak kawy i osłodzi ją bez grama cukru.

Różane udka z kurczaka

Kurczak z płatkami róży i wodą różaną serwowany był w kuchni średniowiecznej Anglii oraz iberyjskich Maurów. Dziś połączenie róży i drobiu jest dość rzadko spotykane. Kurczak okraszony tymiankiem, wodą różaną i czosnkiem nabiera rumieńców i staje się orientalnym, bardzo aromatycznym i naprawdę wyjątkowym daniem.

Granola różana

Domowa granola to wyjątkowy skarb wśród smakołyków. Robi się ją błyskawicznie. Fantastycznie chrupiąca sprawdza się doskonale z jogurtem czy mlekiem lub jako dodatek do lodów. Sami możemy decydować o dodatkach, aromatach i przyprawach – niech znajdzie się w niej tylko to, co lubimy najbardziej. Granola jest również doskonałym pomysłem na jadalny prezent.

 

Karmelki różane

Każdy papierek kryje w sobie półkruche, lekko ciągnące się karmelki pachnące cudownie masłem, karmelem i różą. Słodycz cukierka przełamana jest tutaj słonawą pistacją. Są tak uzależniające, że naprawdę trudno się im oprzeć. A w dodatku pięknie wyglądają.

Sałatka z soczewicą

Pyszne danie w marokańskim stylu. Nadmiar aromatycznego sosu możesz wykorzystać do marynowania mięsa.

Pierożki z kozim serem

Pierogi z serem to proste danie, a można je tak pięknie skomplikować! Inspirowane kuchnią libańską intensywne, ziołowe nadzienie współgra z różanym ciastem.

Sernik z wodą różaną

Lekki sernik z nienachalną nutą róży uprzyjemni babskie spotkanie przy kawie albo świąteczne menu.

Chleb różany

Chrupiąca skórka i roznoszący się dookoła rozkoszny zapach… Domowy chleb zawsze jest wyjątkowy. Jeśli dodać do niego różaną nutę, to już prawdziwa magia!

Rachatłukum 

Czyli lokum lub miodek turecki – turkish delight – to klasyczny deser znad Morza Czarnego – bardzo słodki, jak wszystkie bliskowschodnie słodycze.

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książek:

  • „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa” Małgorzaty Kalemby-Drożdż,

  • „Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer.


© KUKBUK 2018