Kalendarium kulinarno-kulturalne styczeń 2018 - KUKBUK
reklama

Kalendarium kulinarno-kulturalne styczeń 2018

Dni słodkiego lenistwa za nami, czas ruszyć się z miejsca. Sprawdźcie, gdzie warto się wybrać w tym miesiącu!

Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały promocyjne

kukbuk warsztaty batida

Wegańskie warsztaty kulinarne, 5 stycznia, godz. 17:30, Warszawa

W klubokawiarni Cafe PoWoli odbędą się warsztaty kulinarne „Wegańskie Słodycze” prowadzone przez blogerkę kulinarną z Majorki – Natalię Krajewską. Uczestnicy przygotują m.in. tort wegański „Czarny las”, ciastka z kolorową bitą śmietaną i pierożki empanada. Brzmi pysznie! Wstęp: 20 zł.

Olejki eteryczne w kuchni, 11 stycznia, godz. 18:00, La Cresso Otwock
Olejki eteryczne nie tylko wzbogacają smak i aromat serwowanych dań, ale także są wsparciem dla zdrowia. Podczas spotkania będziecie mogli sprawdzić, które olejki nadają się do gotowania i jak ich poprawnie używać. Poznacie także ich dodatkowe właściwości. Wstęp bezpłatny.

Warsztaty kulinarne Makaron rządzi!, 12 stycznia, godz 18:00, Bistro Szyb Maciej Zabrze
Tym razem na warsztatach rządzić będą własnoręcznie przygotowywane makarony, z którymi w trakcie zajęć przygotujecie trzy dania. Pamiętajcie o wcześniejszej rezerwacji miejsc. Wstęp: 80 złotych.

GRAND SALE, 13 stycznia, Warszawa
Grand Bazar to cykliczne wydarzenie organizowane na dwóch piętrach zabytkowego Domu Towarowego Braci Jabłkowskich. Podczas najbliższej edycji, na ponad 120 stoiskach pojawią się ubrania, dodatki, biżuteria, kosmetyki oraz akcesoria do domu. Wszystko w świetnych cenach!

Wegańskie warsztaty „Zima w kolorach roślin”, 19 stycznia godz. 18-20, Podróż do Jedności Wrocław
Przewodnikiem po wegańskiej filozofii pięciu przemian będzie Zahi. Królować będą rozgrzewające przyprawy i dania. Na zajęciach – oprócz gotowania – dowiecie się jak komponować posiłki zimą, by zachować energię, zdrowie i ciepło ciała. Wstęp: 80 zł.

Dyskusja: „Życie w sztuce: moda”, 19 stycznia godz: 17:00, Galeria Rondo Sztuki, Katowice
Kolejna odsłona cyklu otwartych spotkań dyskusyjnych „Życie w sztuce”. Bo o modzie możemy mówić na wiele sposobów. Gościem spotkania będzie Marcin Różyc – kurator, dziennikarz, krytyk mody, wykładowca, autor książek („Nowa moda polska”, „Chrysalis”) i redaktor („Helena Bohle-Szacka. Lilka”).

Kuchnia Społeczna, 21 stycznia, Wrocław
Zasady są proste: Przyjdź, przynieś wegańskie jedzenie albo zapłać 15 złotych, podziel się przepisem, usiądź i porozmawiaj z nami przy wegańskim posiłku. Kuchnia Społeczna promuje etyczną, pozbawioną mięsa i produktów odzwierzęcych kuchnię. Ewentualne zyski przeznaczane są na rzecz wartościowych inicjatyw.

Warsztaty kulinarne „Żydowskie ABC: Co to jest koszerność?”, 22 stycznia, godz. 18.00, JCC Warszawa
To cykl spotkań i warsztaty wokół podstawowych pojęć z zakresu judaizmu i kultury żydowskiej. Z ekspertami i znawcami tradycji rozmawiać będzie Agata Rakowiecka z JCC Warszawa oraz rabinka Małgorzata Kordowicz z Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie. Na zajęciach przyjrzycie się bliżej zasadom panującym w koszernej kuchni i regułom obowiązującym przy przygotowywaniu koszernych posiłków z produktów mlecznych. Wstęp: 150 zł.


© KUKBUK 2018