5 najgorętszych trendów w kuchni roślinnej na 2019 rok - KUKBUK

5 najgorętszych trendów w kuchni roślinnej na 2019 rok

Co nowego przyniesie nam kuchnia wegańska w nadchodzącym roku?

Tekst: Magda Malicka
Zdjęcie główne: Toa Heftiba / Unsplash.com

1. Wegańscy rzeźnicy

Zabawa formą czy forma zabawy? Jakkolwiek to potraktujemy, fakt jest taki, że trwa moda na wegańskich rzeźników. To specjaliści od kiełbas, szynek i pasztetów… zrobionych z warzyw, ze strączków i zbóż. Zaintrygowani? W Polsce możecie zaopatrzyć się w roślinne wersje produktów mięsnych w sklepie bezmiesnymiesny.pl.

 

fot. materiały prasowe / Bezmięsny mięsny

2. Grzyby!

Wprawdzie to nie rośliny, ale w wegańskiej kuchni odgrywają wielką rolę! Ich struktura sprawia, że odpowiednio przyrządzone, mogą imitować mięso, a przy okazji są bardzo bogate w składniki odżywcze i mają dużo umami.

fot. Unsplash / Andrew Ridley

3.  Zadbane wnętrze

Rok 2019 ma upłynąć pod znakiem zdrowych jelit! W kuchni roślinnej pożądane więc będą produkty wspierające jelitową florę bakteryjną. Trendy będą roślinne jogurty probiotyczne, kombucha i kiszonki. Ci, którzy lubią wyzwania, zrobią je własnoręcznie – w duchu DIY.

fot. Unsplash.com / Monika Grabkowska

4. Owoce morza

Były już seitanowe kotlety, flaki z boczniaka i sojowy kebab, ale wegańskie owoce morza? Tego jeszcze nie grali! Odważycie się spróbować bezrybnego tuńczyka, roślinnych krewetek i sushi z rybą z pomidora?

Sushi z rybą z pomidora / fot. materiały prasowe Ahimi - Ocean Hugger Foods

5. „Mleko” owsiane

Po migdałowym i sojowym przyszedł czas na „mleko” owsiane! Kremowe i delikatne, o łagodnym smaku, świetnie sprawdza się w kawie i domowych lodach.

 

Chcecie wiedzieć więcej o „mleku” roślinnym? Przeczytajcie, co na ten temat napisała Laura Osęka.

 

fot. dinnershowytudio.com

© KUKBUK 2018