Proste ziołowe placki na #MeatlessMonday - KUKBUK

Proste ziołowe placki na #MeatlessMonday

Komplikowanie sobie życia nie należy do naszych zwyczajów. Proste rozwiązania uważamy za klucz do sukcesu i na codzień nim otwieramy kuchenne szafki. Dziś na naszych talerzach proste, smaczne i pięknie zielone „Irańskie placki ziołowe”

Tekst i zdjęcia: Jessica Nadziejko

irańskie placki, wegetariańskie placki, pomysłna śniadanie, meatlesws monday

Prosto nie znaczy gorzej. Doskonale dowiódł tego Yotam Ottolenghi w swojej najnowszej książce „Prosto”. Spośród jego kilkudziesięciu propozycji na szybkie, bazujące na powszechnie dostępnych składnikach dania, szczególnie zaintrygował nas przepis na „Irańskie ziołowe placki”. Nie zwlekając, posiekaliśmy zioła, przerobiliśmy suche pieczywo na bułkę tartą, rozbiliśmy kilka jajek i porządnie nagrzaliśmy patelnię. Smażąc placek po placuszku – zachwyceni łatwością wykonania naszego bezmięsnego śniadania – zrobiliśmy do nich równie prosty jogurtowo – koperkowy sos. Przyznajemy, że tęskniliśmy za talerzami pełnymi zieleni!

 

Irańskie placki ziołowe

Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na bok. 

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy na dość dużym ogniu. Porcję ciasta nakładamy chochelką. Każdego placka smażymy z dwóch stron ok. 1-2 minuty z każdej, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. 

Podajemy z jogurtem wymieszanym z koperkiem, ząbkiem czosnku i szczyptą soli. 


© KUKBUK 2018