Potrawy z warzyw korzeniowych. Pietruszka, marchewka, seler i burak

Powrót do korzeni

Zima to ich pięć minut. Choć niepozorne i często niedoceniane, odpowiednio potraktowane, zabłysną na kulinarnej scenie. Panie i panowie – przed państwem warzywa korzeniowe.

Tekst: redakcja

pomysły na warzywa korzenne, przepisy z warzywami korzennymi

Krem z selera i białej fasoli z oliwą pietruszkową

Seler nie jest może łatwy w obsłudze, ale ma wielki potencjał. Szczególnie jeśli jego lekko ziemisty smak przełamiemy świeżością natki pietruszki i słodyczą mleczka kokosowego.

pomysły na warzywa korzenne, przepisy z warzywami korzennymi, krem z selera, zupa z pietruszką

Kluseczki marchewkowe

Marchewkowa wersja pękatych klusek kładzionych. Będą dobrze smakować polane sosem serowym lub masłem z chrupiącą szałwią.

przepis na kluseczki marchewkowe, pomysł na przepis z marchewką, kluseczki

Babeczki pietruszkowe

Babeczki pełne niespodzianek. Nie ma w nich jajek ani mleka, jest za to korzeń pietruszki, limonka i ocet balsamiczny. Kto spróbuje?

przepis na babeczki, warzywne babeczki, niebanalny przepis na babeczki

Chlebki z burakiem

Plasterki buraka na puszystych drożdżowych poduchach. Idealna przekąska na zaspokojenie zaostrzonego zimowego apetytu.

przepis na chlebek z burakie, pomysł na buraka, pomysł na przepis z burakiem

Pieczone warzywa z leśnymi ziołami

Największe gwiazdy sezonu zimowego w jednym daniu. Gorące, skąpane w miodzie, doprawione lawendą i rozmarynem.

przepis na pieczone warzywa, zdrowe pieczone warzywa, przepis na wpieczone warzywa korzenne, fit warzywa

© KUKBUK 2018