Wiadomości - Strona 9 z 208 - KUKBUK

Wiadomości

Czy wiesz, że
„Stawiamy człowieka na szczycie ziemskiego życia. Ale to nie my władamy światem” [KONKURS]

„Stawiamy człowieka na szczycie ziemskiego życia. Ale to nie my władamy światem” [KONKURS]

Maleńkie organizmy spieszą się, załatwiają swoje sprawy, rozmnażają się, kłócą o miejsce do życia. A nawet toczą ze sobą śmiertelne pojedynki. I jak każdy z nas – w końcu giną. Jedne żyją samotnie, inne tylko w koloniach. Potrafią się zwoływać i ze sobą rozmawiać. Bakterie wpływają na twoje życie bardziej, niż myślisz.
Książki
Książki, które zachęcą dzieci do podróży

Książki, które zachęcą dzieci do podróży

Lato powoli dobiega końca, a my już planujemy kolejne wakacje. I przedstawiamy wam pozycje, które rozbudzą ciekawość świata i zachęcą dzieci do podróży, choćby palcem po mapie lub na kartach książki.
Książki
Malka Kafka: W książkach kucharskich jest coś magicznego

Malka Kafka: W książkach kucharskich jest coś magicznego

Malkę Kafkę trudno opisać w kilku słowach. To bizneswoman, restauratorka i promotorka dobrego życia. Stworzyła sieć roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food, zdobyła tytuł Najlepszego Restauratora Roku 2017 magazynu „Warsaw Insider”. Nam zdradza, jak jej życie zmieniły książki kucharskie.
Książki
Sztuka dobrego życia. „To zgoda na cykl życia i śmierci”.

Sztuka dobrego życia. „To zgoda na cykl życia i śmierci”.

Wabi-sabi to ważny element japońskiej codzienności, choć nie znajdziemy tego pojęcia w tamtejszych słownikach. Co więcej, wielu Japończyków nie potrafi go jasno wytłumaczyć.
Czy wiesz, że
Jak zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw?

Jak zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw?

Przedstawiamy krótki przewodnik po technikach mrożenia, suszenia i przerabiania.
Wydarzenia
KUKBUK-owy plan na weekend (17-19 sierpnia)

KUKBUK-owy plan na weekend (17-19 sierpnia)

Taniec do białego rana, a potem uzupełnianie kalorii na festiwalu food trucków? Sprawdźcie, jakie atrakcje wypatrzyliśmy dla was na ten weekend.
Wywiad
Polaków miłość do pomidora, czyli dlaczego jemy to, co jemy?

Polaków miłość do pomidora, czyli dlaczego jemy to, co jemy?

Pomidory naprawdę wielbimy. Marchew, ogórki i ziemniaki lubimy, choć już nieco mniej. O szpinaku mało kto chce słyszeć. Egzotyczne warzywa omijamy szerokim łukiem. Co sprawia, że wybieramy konkretne smaki? Pytamy psychologa zdrowia Mateusza Banaszkiewicza.
Czy wiesz, że
Samochód, który tworzył popkulturę. Bulik zakrzywia czasoprzestrzeń.

Samochód, który tworzył popkulturę. Bulik zakrzywia czasoprzestrzeń.

Był autem hippisów, dzieci kwiatów i festiwalu muzycznego w Woodstock. Był także samochodem dostawczym wielkich koncernów oraz podstawowym środkiem transportu milionów drobnych przedsiębiorców i rzemieślników. I napisał własny rozdział w historii motoryzacji i popkultury.
Czy wiesz, że
Dobrze przygotowana, jest zdrowa, a ukrojona – omdlewa jak muzy prerafaelitów. Oto historia pizzy.

Dobrze przygotowana, jest zdrowa, a ukrojona – omdlewa jak muzy prerafaelitów. Oto historia pizzy.

Pizza to paradoks – szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Ten włoski przysmak został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ale gdyby przyjrzeć się dokładnie, okazałoby się, że w jego historię zamieszani są też Amerykanie.
Czy wiesz, że
Urban jungle. Rośliny w centrum miasta

Urban jungle. Rośliny w centrum miasta

Pieniążek, monstera, fikus, patyczak i zielistka to symbole urban jungle. Oto rośliny, które zdołają przetrwać w trudnych miejskich warunkach.
Czy wiesz, że
Stolarka, bukieciarstwo i tkanie makatek. Nowa era analogowych hobby

Stolarka, bukieciarstwo i tkanie makatek. Nowa era analogowych hobby

Rzemieślnicy są na topie. Ich fach również. Już nie boimy się robótek czy wręcz robót ręcznych. Przeciwnie – doceniamy je. Bo pozwalają nam się skutecznie zrelaksować.
Czy wiesz, że
Jak zacząć piec własny chleb?

Jak zacząć piec własny chleb?

Wystarczy mąka i woda. Reszta zależy od konsekwencji i paru prostych zasad.

© KUKBUK 2018