Wiadomości - Strona 5 z 217 - KUKBUK

Wiadomości

Czy wiesz, że
Piąte ucho, drugie dno

Piąte ucho, drugie dno

Może zachęcać do dzielenia się albo do rywalizacji, wyrażać nastroje, symbolizować różne wartości. Kształt naczynia może znaczyć więcej niż nam się wydaje. Przyszli projektanci School of Form uczą się tego od pierwszego roku studiów.
Wiadomości
Brukselka z pomarańczami na #MeatlessMonday

Brukselka z pomarańczami na #MeatlessMonday

Tym razem na warsztat wzięłyśmy brukselkę. I udowodniłyśmy, że owiane złą sławą warzywo, jeśli je właściwie potraktować, pokaże nam swoje najlepsze oblicze.
Wywiad
Wódka i owoce. Jak ze smakiem pić koktajle?

Wódka i owoce. Jak ze smakiem pić koktajle?

Pekka Pellinen po raz pierwszy przyjechał do Polski 29 lat temu. Podróżował wtedy z przyjacielem po Europie. Od 11 lat odwiedza nasz kraj regularnie jako globalny miksolog Finlandia® Vodka. Spotkaliśmy się z nim podczas Festiwalu Wódki i Zakąski, by się dowiedzieć, jak gust Polaków zmienił się na przestrzeni lat i jakie są nowe koktajlowe trendy. Zadaliśmy mu też kluczowe pytanie – czy lubi gotować?
Wiadomości
„Jedzenie w misce jest bardziej aromatyczne”. Dlaczego warto zrezygnować z talerza?

„Jedzenie w misce jest bardziej aromatyczne”. Dlaczego warto zrezygnować z talerza?

„Jedzenie z miski to mój najprostszy sposób na szczęście, którym chcę się podzielić”, pisze Laura Osęka w swojej nowej książce „Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo”. I przekonuje, że miskę warto polubić nie tylko ze względów praktycznych, ale i naukowych. Sprawdźcie dlaczego!
Wiadomości
Wyniki konkursu – Multitasking  (Kenwood)

Wyniki konkursu – Multitasking (Kenwood)

Kto wygrał robota kuchennego od marki Kenwood?
Wydarzenia
Co robić w weekend? Lista tego, co musicie zobaczyć i zjeść, jest długa!

Co robić w weekend? Lista tego, co musicie zobaczyć i zjeść, jest długa!

Kuchnia roślinna i piwo rzemieślnicze. Wystawa malarstwa i festiwal dizajnu. Lista tego, co warto zjeść i zobaczyć w ten weekend, jest naprawdę długa!
Czy wiesz, że
WF dla opornych, czyli balet dla dorosłych

WF dla opornych, czyli balet dla dorosłych

Moja przygoda z baletem zaczęła się od marzeń. Jako niezbyt oryginalna mała dziewczynka marzyłam o podskokach w tutu i puentach, ale rodzice z jakiegoś powodu nie posłali mnie na zajęcia. Gdy dorosłam, odkryłam, że nie potrzeba wielkich umiejętności, ścisłej diety ani smukłej sylwetki, żeby zostać baletnicą. Będę przewodnikiem po tym sporcie, bo zakochałam się w nim po uszy.
Czy wiesz, że
Klasyka kuchni polskiej: Kotlet schabowy

Klasyka kuchni polskiej: Kotlet schabowy

Bohater niedzielnych obiadów, skoncentrowany na kolekcjonowaniu komplementów. Biedny krewny Wiener Schnitzela. Podobno najlepszy, gdy usmażony na smalcu. Barowy relikt czy salonowy bywalec? Jedno wiemy na pewno, kotlet schabowy rządzi na dzielni!
Książki
Tłiks, Lajon, Milikiłej i ciepłe lody. Zdrowe słodycze z czekoladą!

Tłiks, Lajon, Milikiłej i ciepłe lody. Zdrowe słodycze z czekoladą!

Jej odbiorcy nazywają ją królową wegańskich słodyczy. Autorka bloga i kanału na YouTube „Savory or Sweet?” właśnie wydała pierwszą książkę.
Wydarzenia
Nocny Market w kinie. Już jest „Warszawska Bajka o Street Foodzie”

Nocny Market w kinie. Już jest „Warszawska Bajka o Street Foodzie”

Wraz z przebudową dworca Warszawa Główna Osobowa, zniknął z jego peronów Nocny Market – street foodow’a wizytówka stolicy. Ale jego smaki, zapachy i wspomnienia wracają do nas za sprawą krótkiego filmu dokumentalnego „Warszawska Bajka o Street Foodzie”.
Wiadomości
LaChapelle, Sobol i Cybis. 6 wystaw, które warto zobaczyć tej jesieni

LaChapelle, Sobol i Cybis. 6 wystaw, które warto zobaczyć tej jesieni

Wielbiciele pięknych strojów, miłośnicy sztuki współczesnej, znawcy fotografii – ruszajcie do galerii! To ostatni dzwonek, by zobaczyć najciekawsze wystawy tej jesieni.
Wydarzenia
Trzygwiazdkowe dania Michela Troisgros’a na urodzinach Cook Story by Samsung

Trzygwiazdkowe dania Michela Troisgros’a na urodzinach Cook Story by Samsung

Szef kuchni podzielił się z nami przepisami na wyjątkowe dania, które przyniosły jego restauracji rozgłos i zasłużoną sławę.

© KUKBUK 2018