Wiadomości - Strona 4 z 218 - KUKBUK

Wiadomości

Czy wiesz, że
Obierki warzyw i owoców – jeść czy nie?

Obierki warzyw i owoców – jeść czy nie?

Skórki ziemniaków, ogórków czy marchewki to skarbnica składników odżywczych, która najczęściej ląduje w śmietniku lub na kompostowniku. Zanim jednak je zjemy, poznajmy kilka zasad bezpieczeństwa.
Wiadomości
7 przepisów na pierniki. Bez nich święta się nie liczą!

7 przepisów na pierniki. Bez nich święta się nie liczą!

Chrupiące lub miękkie, małe lub duże. Nieważne, w jakiej formie, pierniki i pierniczki to obowiązkowy punkt programu!
Wywiad
Tessa Capponi-Borawska: „Jeśli Polacy chcą poznać przeszłość, muszą studiować historię jedzenia”

Tessa Capponi-Borawska: „Jeśli Polacy chcą poznać przeszłość, muszą studiować historię jedzenia”

Z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz spotykamy się w związku z premierą ich książki „Smak kwiatów pomarańczy”. Nad filiżanką kawy i cynamonowym ciastem drożdżowym rozmawiamy o miejscu kulinariów w świecie oraz o tym, dlaczego gotujemy i dlaczego warto się o kulinariach uczyć.
Czy wiesz, że
Dom na szczudłach. W czym człowiek jest lepszy od owadów?

Dom na szczudłach. W czym człowiek jest lepszy od owadów?

Podziwiamy najczęściej insekty – mrówki czy karaluchy – za umiejętność przetrwania w każdych warunkach. Ale przykładem najlepszej adaptacji do wszystkich stref klimatycznych i warunków jest… człowiek. Jako jedyny zasiedlił wszystkie części Ziemi i kawałek kosmosu. Może oprócz Marsa, który jest jedyną znaną ludzkości planetą w całości zamieszkaną przez… roboty.
Wiadomości
Japońskie sklepy w Warszawie. Co i gdzie kupić?

Japońskie sklepy w Warszawie. Co i gdzie kupić?

Jeść domowe sushi oryginalnymi pałeczkami i ozdobić dom tradycyjnymi japońskimi akcentami. To marzenie miłośników kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Gdzie w Warszawie kupić oryginalne japońskie produkty? Podpowiadamy!
Wiadomości
Goście idą. Jak celebrować spotkania przy stole?

Goście idą. Jak celebrować spotkania przy stole?

Przyjmując gości w zaciszu własnego domu chcemy zrobić to jak najlepiej. Dzięki „Mistrzowskim spotkaniom przy stole” będziemy do tego świetnie przygotowani. Ta książka to prawdziwy hołd złożony idei celebracji wspólnych momentów.
Wiadomości
Otuleni pianką i anyżem. 5 rozgrzewających napojów na chłody

Otuleni pianką i anyżem. 5 rozgrzewających napojów na chłody

Jak przetrwać ziąb za oknem i dni krótkie niczym mrugnięcie oka? Gorący kubek wypełniony po brzegi aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
Wydarzenia
Gdzie jest głaz odmierzający czas? To będzie weekend z dreszczykiem!

Gdzie jest głaz odmierzający czas? To będzie weekend z dreszczykiem!

Pięć smaków azjatyckiego filmu, tajemnice warszawskich parków i las zimą. Przed nami weekend po brzegi wypełniony atrakcjami!
Wiadomości
Koktajlowe trendy. Co i jak będziemy pić w 2019 roku?

Koktajlowe trendy. Co i jak będziemy pić w 2019 roku?

Rozmowa z Pekką Pellinen'em - globalnym miksologiem Finlandia Vodka - zainspirowała nas do sprawdzenia nowych koktajlowych trendów. To również Pekka zdradził nam dwa pierwsze z nich i podpowiedział jak użyć ich podczas domowych koktajlowych improwizacji.
Wiadomości
Chrupią, chrzęszczą. 5 orzechowych deserów na jesień

Chrupią, chrzęszczą. 5 orzechowych deserów na jesień

Ciągnące się karmelowe wąsy oblepiają palce. Od cukru na twarze występują rumieńce, orzechy miło chrzęszczą w zębach. Mózg się cieszy. Lubi chrupanie. Może wie, że dzięki orzechowym zwojom zostanie porządnie odżywiony?
Wiadomości
Ciemne strony dziękczynienia. „Indyki hodowane na ubój są tak duże, że nie mogą latać”

Ciemne strony dziękczynienia. „Indyki hodowane na ubój są tak duże, że nie mogą latać”

Święto Dziękczynienia to drugie najpopularniejsze święto w Stanach Zjednoczonych. Na jego obchody Amerykanie wydają ponad 11 miliardów dolarów, pokonują w ten dzień średnio 80 kilometrów i pochłaniają tysiące kalorii*. Huczniej obchodzone jest tylko Boże Narodzenie.
Wiadomości
Rozgrzewające herbaty na zimę. Wybraliśmy najzdrowsze!

Rozgrzewające herbaty na zimę. Wybraliśmy najzdrowsze!

Herbaty mają wielką moc. Nie tylko rozgrzewają, ale - prawidłowo zaparzone - dodają nam też zdrowia i urody. Jak je przygotowywać i pić, by wydobyć z nich to, co najlepsze?

© KUKBUK 2018