Wiadomości - Strona 3 z 218 - KUKBUK

Wiadomości

Wywiad
Jak łączyć tradycję z nowoczesnością? W Lublinie to potrafią

Jak łączyć tradycję z nowoczesnością? W Lublinie to potrafią

Jakub Piętkowski, szef kuchni 2 PI ER znany jest z czerpania inspiracji z kuchni regionalnej i prezentowania jej w nowatorskiej formie. Nie może więc dziwić, że właśnie ta restauracja zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Miejsce Inspiracji.
Wiadomości
Dlaczego piernik musi leżakować?

Dlaczego piernik musi leżakować?

Żeby delektować się smakiem tego tradycyjnego wypieku, trzeba najpierw uzbroić się w cierpliwość. O to, ile czasu dojrzewa ciasto na piernik i dlaczego się nie psuje, zapytaliśmy Rafała Boińskiego, Mistrza Piernikarskiego z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.
Wywiad
Dobre i uczciwe. Jedzenie idealne wkrótce zagości w twoim domu

Dobre i uczciwe. Jedzenie idealne wkrótce zagości w twoim domu

Dobre i uczciwe jedzenie to takie, które dobrze smakuje, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jest wytwarzane odpowiedzialnie, z poszanowaniem roślin i zwierząt. To jedzenie, które inspiruje. Jedzenie przyszłości.
Książki
Twórz, zdobywaj, walcz! Oto słowa, które warto sobie powtarzać w 2019 roku

Twórz, zdobywaj, walcz! Oto słowa, które warto sobie powtarzać w 2019 roku

O co walczyć, a co sobie odpuścić w 2019 roku? Iga Chmielewska, autorka Bardzo Brzydkich Rysunków, przygotowała z myślą o was kalendarz na nowy, wspaniały rok. Publikujemy to, co w nim najważniejsze. I rozdajemy wam „Bardzo brzydki dziennik”.
Wydarzenia
„Spragnieni piękna. Kolor”.  Pokaz kreacji wieczorowych  w Muzeum Narodowym w Warszawie

„Spragnieni piękna. Kolor”. Pokaz kreacji wieczorowych w Muzeum Narodowym w Warszawie

Tematem przewodnim projektu będzie kolor. W nawiązaniu do wystawy, która zostanie otwarta wiosną 2019 roku.
Wydarzenia
Jeśli konsumować, to odpowiedzialnie i z głową. Weekend pod znakiem targów

Jeśli konsumować, to odpowiedzialnie i z głową. Weekend pod znakiem targów

Te imprezy to nie tylko okazja do zakupów. Można iść na nie nawet z pustym portfelem, by nacieszyć oczy pięknymi przedmiotami i spotkać wyjątkowych ludzi.
Wiadomości
Mistrzowskie cięcie. Jak używać noża?

Mistrzowskie cięcie. Jak używać noża?

Dobry nóż w ręku sprawia, że w kuchni czujemy się pewniej. Jeśli jeszcze poznamy odpowiednie słownictwo oraz techniki krojenia i siekania - sukces towarzyski murowany!
Wywiad
Wnętrze smaku. Jak przestrzenią mówić o jedzeniu?

Wnętrze smaku. Jak przestrzenią mówić o jedzeniu?

Nawet coś, co wydaje się na pierwszy rzut oka kiczowate albo nieestetyczne, można przekuć w nietuzinkowy, świeży koncept. O tym, jak dziś projektuje się restauracje i co dizajn zmienia w menu, mówi Dorota Maksymowicz, założycielka interdyscyplinarnego biura projektowego The Space.
Wiadomości
Zapach orientu. 10 przepisów z wykorzystaniem wody różanej

Zapach orientu. 10 przepisów z wykorzystaniem wody różanej

Choć z wodą różaną trzeba obchodzić się ostrożnie, w kuchni potrafi czynić cuda. Użyta z umiarem polubi się nie tylko z deserami. Sprawdzi się też w daniach mięsnych, sałatkach, a nawet chlebie.
Wiadomości
Szczekanie psa i pierożek. Z czego wróżyć w Andrzejki?

Szczekanie psa i pierożek. Z czego wróżyć w Andrzejki?

Dawniej do wróżenia używano placków i pierożków, a pod poduszki wkładano wałki i jabłka. Dzisiaj najpopularniejszą wróżbą jest lanie wosku przez klucz – i można to zrobić przez internet. O innych andrzejkowych zwyczajach, zwłaszcza tych związanych z jedzeniem, pamięta już niewielu.
Wiadomości
Kalendarz adwentowy. Co zamiast czekoladek można do niego włożyć?

Kalendarz adwentowy. Co zamiast czekoladek można do niego włożyć?

Znów włączamy świąteczne playlisty, pięknie pakujemy prezenty i wybieramy się na poszukiwania idealnej choinki.
Książki
13 książek dla tych, co kochają kuchnię! Must have w tym sezonie

13 książek dla tych, co kochają kuchnię! Must have w tym sezonie

Aromat świeżo drukowanych stron i inspirująca treść. Zdjęcia, które mówią więcej niż słowa i płynące ze środka przekonanie o tym, że kuchnia jest ważna. To przesłanie przyświecało nam, gdy wybieraliśmy najważniejsze dla nas książki sezonu. Teraz oddajemy je w wasze ręce!

© KUKBUK 2018