Wiadomości - Strona 2 z 217 - KUKBUK

Wiadomości

Książki
Zdrowo, pysznie, sezonowo. Zimowe menu od Iny Rybarczyk

Zdrowo, pysznie, sezonowo. Zimowe menu od Iny Rybarczyk

Nowa książka Iny Rybarczyk "Łowcy smaków. Cztery pory roku" to obowiązkowa pozycja dla tych, co kochają kuchnię roślinną i nie po drodze im z glutenem i rafinowanym cukrem.
Czy wiesz, że
Ciemne strony zero waste – kiedy kończy się zdrowy rozsądek?

Ciemne strony zero waste – kiedy kończy się zdrowy rozsądek?

Choć trend zero waste dotarł do nas z poślizgiem, to od razu z niezwykłym przytupem. Jego wyznawcy podkreślają, ile jedzenia marnuje się na świecie, na którym jednocześnie panuje głód. Czy to ma sens? Z pewnością da się żyć bez produkowania ani grama śmieci, ale po co?
Wiadomości
Dania dla estetów. Znamy najmodniejsze potrawy 2019!

Dania dla estetów. Znamy najmodniejsze potrawy 2019!

Towarzyski i porywający, wciągający - tak kolor roku 2019 określa instytut PANTONE. Poznajcie 16-1546 Living Coral. A my, w tym najmodniejszym odcieniu, układamy dla was całe menu!
Wiadomości
5 miast na weekend. Gdzie już czuć świąteczny klimat?

5 miast na weekend. Gdzie już czuć świąteczny klimat?

Szeleszczą i pachną. Prezenty, wystawy, jarmarki i śledzik. To pierwszy w tym roku weekend, który upłynie pod znakiem świąt!
Wiadomości
Inspiruje i pobudza wyobraźnię. „Zmysłownik” znów w sprzedaży!

Inspiruje i pobudza wyobraźnię. „Zmysłownik” znów w sprzedaży!

Liczba 12 jest symbolem doskonałości, harmonii i zorganizowania. Każdy miesiąc rządzi się swoimi prawami – to wprowadza w naszą codzienność ład i cykliczną różnorodność. W „Zmysłowniku” każdy miesiąc jest źródłem nowych inspiracji – zmysłowym kolażem z czarującą muzą w roli głównej.
Wiadomości
Kolorowe i ciepłe. Zupy na ukojenie zimowych smutków

Kolorowe i ciepłe. Zupy na ukojenie zimowych smutków

Ach, co tam śniegi i mrozy, z kubkiem gorącej zupy można wyprawić się aż za horyzont. Te, które polecamy, rozgrzeją nie tylko zmarznięte dłonie, ale i pogodę.
Wiadomości
Edukacja przy śledziku. Już niedługo w Hali Koszyki

Edukacja przy śledziku. Już niedługo w Hali Koszyki

Pokazy kulinarne, komedia o rybach i solidna dawka wiedzy. Na świątecznego śledzika zaprasza organizacja Marine Stewardship Council.
Wiadomości
Rusza kampania „Stoliczku, nakryj się”. Każdy może pomóc!

Rusza kampania „Stoliczku, nakryj się”. Każdy może pomóc!

Głód to problem nie tylko ludzi bezdomnych. W Polsce ponad półtora miliona ludzi żyje w skrajnym ubóstwie, jeszcze więcej jest tych, którzy bytują poniżej ustawowej granicy ubóstwa. Dziś możesz im pomóc!
Wiadomości
#MeatlessMonday i fińskie pierogi karelskie

#MeatlessMonday i fińskie pierogi karelskie

Nasz poniedziałek to smakowa podróż do Finlandii. Jak z bezmięsnymi potrawami radzą sobie mieszkańcy Skandynawii? Są w tym naprawdę nieźli!
Wiadomości
KUKBUK-owe kalendarium na grudzień

KUKBUK-owe kalendarium na grudzień

Grudzień minie pod znakiem świąt. Przejdziemy dziesiątki kilometrów w poszukiwaniu idealnych prezentów, skompletujemy niepowtarzalną zastawę na wigilijny stół, sprawdzimy, co kryje się w gotowych pierogach i jaka przyszłość czeka jedzenie.
Wywiad
Jak łączyć tradycję z nowoczesnością? W Lublinie to potrafią

Jak łączyć tradycję z nowoczesnością? W Lublinie to potrafią

Jakub Piętkowski, szef kuchni 2 PI ER znany jest z czerpania inspiracji z kuchni regionalnej i prezentowania jej w nowatorskiej formie. Nie może więc dziwić, że właśnie ta restauracja zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Miejsce Inspiracji.
Wiadomości
Dlaczego piernik musi leżakować?

Dlaczego piernik musi leżakować?

Żeby delektować się smakiem tego tradycyjnego wypieku, trzeba najpierw uzbroić się w cierpliwość. O to, ile czasu dojrzewa ciasto na piernik i dlaczego się nie psuje, zapytaliśmy Rafała Boińskiego, Mistrza Piernikarskiego z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.

© KUKBUK 2018