#MeatlessMonday w redakcji KUKBUK-a - KUKBUK

#MeatlessMonday w redakcji KUKBUK-a

Redakcja KUKBUK-a przyłączyła się do akcji Meatless Monday! Dwa razy w miesiącu, w poniedziałki, będziemy wam prezentować wegetariański obiad przyrządzony przez nas. Spróbujemy przekonać niedowiarków, że bez mięsa też może być pysznie.

tekst: redakcja
zdjęcia: Zuza Rożek

jesień, dynia, pumpkin, Zuza Rożek, fall, jesień

Na pierwszy ogień idzie dynia hokkaido z kardamonowym jogurtem, czyli jesienny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Uchylamy przy okazji rąbka tajemnicy, bo receptura pochodzi z nowego cyklu prostych przepisów z sezonowymi produktami w roli głównej. Resztę receptur będziecie mogli znaleźć w najnowszym numerze KUKBUK-a, który ukaże się już pod koniec miesiąca.

przepis na dynię, dynia, jesień, sposób

DYNIA HOKKAIDO Z JOGURTEM KARDAMONOWYM

składniki:

1/2 dyni hokkaido

100 ml jogurtu naturalnego

2 szczypty kardamonu

kilka pomidorków koktajlowych

kilka listków kolendry

Dynię kroimy w księżyce, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i polewamy jogurtem wymieszanym z kardamonem. Pomidorki cherry nacinamy u góry i zgniatamy nad talerzem, polewając jogurt i dynię. Dokładamy zgniecione pomidorki i liście kolendry.


© KUKBUK 2018