Makaron z warzyw – 6 alternatyw dla spaghetti - KUKBUK

Makaron z warzyw – 6 alternatyw dla spaghetti

Co zamiast klusek polać sosem i posypać serem? Sprawdźcie nasze propozycje zdrowej alternatywy dla poczciwego makaronu.

Tekst i zdjęcia: Anna Stachów

Powiedzmy sobie szczerze – żadna magia nie zastąpi widoku wślizgującego się na talerz spaghetti oblepionego pecorino i pancettą. Już na wstępie takiej włoskiej uczty mamy chęć na dokładkę, ale do głosy dochodzi zdrowy rozsądek i tłumaczy, że porcja jest wystarczająco solidna, a żołądek z pewnością się nasyci. Może więc w rolę spaghetti mogłoby wcielić się warzywo, które, odpowiednio potraktowane, będzie równie jędrne i satysfakcjonujące jak pszenica durum?

Marchewko droga, czy myślałaś kiedykolwiek, że dzięki fakturze, kolorowi i długości sprawdzisz się jako warzywne wcielenie makaronu? Już nie tylko wyglądasz zza innych jarzyn w niedzielnym rosole i w surówce toczysz dialog z jabłkiem – teraz podbijasz serca jako pani makaron! W razie braku specjalnych narzędzi, jak obieraczka julienne, temperówka do warzyw czy spiralizer, wystarczy cię obrać, pokroić na długie plasterki, a potem w paski.

A taka fantazyjna nitka, na przykład z cukinii, to świetny sposób na przemycenie zalecanej codziennej porcji warzyw, która pomoże zadbać o gładką skórę i lśniące włosy. Dobra na obiad, pod sosem pomidorowym i wysmażonymi na złoto pulpecikami, sprężysta w sałatkach, na przykład z oliwą i migdałami.

Każdy kiedyś słyszał o dyni makaronowej, ale kto wie, co to warzywo ma wspólnego z kluskami? Na pewno nie zawartość węglowodanów. Wypełniają ją długie i smakowite włókna, które do złudzenia przypominają długaśne spaghetti. Wystarczy upiec dynię makaronową w piekarniku, a potem wyskrobać widelcem miąższ. Warto pamiętać, że dyniowe spaghetti to zaproszenie dla wyrazistych smaków i wykwintnie przyrządzonych mięs, gdyż z uwagi na lekko słodkawy smak potrzebuje kontrastu. Nie może więc tu zabraknąć grubej kołderki z parmezanu!

Spaghetti z buraka brzmi dziwnie? To warzywo kosztuje grosze, jest zdrowe, a do tego wdzięczne w gotowaniu i pieczeniu. Stąd też niedaleka droga do makaronu, który zrobimy z buraka najszybciej, jeśli skorzystamy ze spiralizera. Jeśli go nie mamy, potraktujmy nożem bulwę podłużnego buraka ćwikłowego. Ugotowane al dente fioletowe spaghetti doceni towarzystwo wyrazistej pancetty, natki pietruszki i chili.

 

Jeśli nie macie ochoty na makaron w tak wyrazistym kolorze, sięgnijcie po warzywa, które zwykle pogardliwie wyławiacie z zupy lub miksujecie na krem. Tęgi seler i gibka pietruszka sprawdzą się jako wstążki tagliatelli lub fettuccine. Wystarczy je zblanszować i podać ze śmietanowym sosem lub w wersji minimalistycznej, z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika. Kalorii już wtedy nie liczymy, bo gdy na spodzie talerza są warzywa, sumienie jest czyste.


© KUKBUK 2018