KUKBUK-owy plan na weekend (4-6 maja) - KUKBUK
reklama

KUKBUK-owy plan na weekend (4-6 maja)

Na koncert czy na spacer? A może jedno i drugie? No i trzeba przecież coś zjeść. Majówkę kończymy leniwie, acz z przytupem.

Tekst: Kasia Stadejek

weekend2

Bryan Adams na warszawskim Torwarze

Bez względu na to, czy nadal słuchacie rzewnych piosenek mistrza wzruszeń, czy może jego płyty w waszych zbiorach już dawno pokryła gruba warstwa kurzu, polecamy wam koncert Bryana Adamsa, który zakołysze Torwarem 5 maja. Artysta zawsze porywa tłumy, dając z siebie wszystko na scenie, a mimo że trasa koncertowa dotyczy głównie trzynastego albumu w dorobku muzyka pt. „Get Up”, to organizatorzy zapewniają, że nie zabraknie klasycznych hitów, które wszyscy, chcąc nie chcąc, znamy na pamięć. Ostatnie bilety znikają jak ciepłe bułeczki, więc nie czekajcie!

Roman Polański – retrospekcja

Kinomanom szykuje się prawdziwa gratka – za tydzień do kin wejdzie najnowszy film Romana Polańskiego pt. „Prawdziwa historia”, a już w najbliższą sobotę będzie go można obejrzeć w Kinie Praha na warszawskiej Pradze Północ. Pokaz poprzedzony będzie projekcją poprzedniego filmu reżysera pt. „Wenus w futrze”. Filmowe popołudnie rozpocznie się o godzinie 16.

Warszawskie spacery

Weekendowe atrakcje nie zawsze muszą wiązać się z mini bankructwem. Jeśli jesteście głodni wiedzy o Warszawie, to koniecznie wpadnijcie na darmowy spacer z przewodnikiem, który przedstawi wam wasze miasto w zupełnie innym świetle (lub uczyni majówkową wizytę w stolicy jeszcze ciekawszą!). W sobotę 5 maja będzie można poznać sekrety Starego Miasta, Krakowskiego Przedmieścia i Starej Pragi, a w niedzielę 6 maja zwiedzić Szmulowiznę i Śródmieście. Spacery są bezpłatne, ale jeśli opowieści przewodnika was zauroczą, przyda się drobna kwota na napiwek.

Szparagi ponad wszystko
Mimo że nie wszyscy włączają obiadowe plany w harmonogram weekendu, my jesteśmy tak podekscytowani pojawieniem się szparagów, że notujemy w kalendarzach gdzie, jak i kiedy je zjeść. Do swojej oferty wprowadziło je już gospodarstwo Majlertów, więc w sobotę między godziną 9 a 14 z pewnością spotkacie nas w kolejce. W restauracji Mąka i Woda można już zjeść pizzę ze szparagami, jajkiem, mozzarellą z bawolego mleka, plastrami wołowiny bavette i skórką z cytryny, a w Bibendzie szparagi występują na talerzu z wiosennej zieleniny z orzechami nerkowca, grzybami nameko, dymką i sosem rybnym z chili.

 

 


© KUKBUK 2018