Zdrowo, pysznie, sezonowo. Zimowe menu od Iny Rybarczyk - KUKBUK

Zdrowo, pysznie, sezonowo. Zimowe menu od Iny Rybarczyk

Nowa książka Iny Rybarczyk "Łowcy smaków. Cztery pory roku" to obowiązkowa pozycja dla tych, co kochają kuchnię roślinną i nie po drodze im z glutenem i rafinowanym cukrem.

Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: materiały prasowe

Ina Rybarczyk to malarka, pasjonatka jogi i entuzjastka zdrowego trybu życia. Swoje zdolności artystyczne i kulinarną intuicję wykorzystuje, by tworzyć nietuzinkowe wegańskie przepisy. Od lat dzieli się nimi na swoim blogu True Taste Hunters. Teraz – rok po wydaniu pierwszej książki zatytułowanej „Łowcy Smaku” – do księgarń trafiła kolejna publikacja z jej przepisami – „Łowcy Smaku – cztery pory roku”. Ina postawiła w niej na sezonowość, dzieląc receptury według pór roku. Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.

Na zimę autorka proponuje jedzenie aromatyczne i treściwe. Takie, które pomaga przetrwać zimę i przegnać zimowe smutki. Specjalnie dla czytelników KUKBUK-a zdradziła swoje ulubione przepisy na chłody. Wypróbujcie je i sprawdźcie, czy wam też poprawią humor.*

1. Śniadanie:

2. Obiad:

3. Deser:

4. Kolacja:

Krem pieczarkowy z rozmarynem i masłem orzechowym

Zima w naszym domu to także zapach rozmarynu. Zioło to dodaję do wielu potraw, nadając im charakterystyczną, aromatyczną nutę. Nie chodzi tu jedynie o zapach, rozmaryn posiada wiele wspaniałych właściwości. Działa przeciwstresowo i wspomaga organizm w walce z depresją i zimowym przygnębieniem. Co więcej, poprawia pamięć, a zimą częściej bywamy rozkojarzeni i cierpimy na brak motywacji do pracy. Pyszne danie pachnące rozmarynem? Chyba każdy się skusi! Szczególnie na prosty w wykonaniu krem pieczarkowy.

4 porcje

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g pieczarek

½ małego pora

1 mała marchewka

2 średnie ziemniaki

700 ml bulionu warzywnego

3 łyżki masła orzechowego

3 gałązki rozmarynu

2 liście laurowe

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

½ łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

olej do smażenia

Dodatkowo:

olej lniany, nasiona słonecznika, uprażone na suchej patelni, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego posiekaną cebulę, liście laurowe i rozmaryn. Kiedy cebula się zeszkli,dodaję bardzo drobno posiekany czosnek i chwilę smażę. Wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki, solę i przykrywam, by pieczarki puściły sok. Po 5 minutach zdejmuję pokrywkę, odparowuję wodę i przysmażam pieczarki na rumiano.

2. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, por i ziemniaki. Chwilę smażę.

3. Całość zalewam bulionem. Dodaję masło orzechowe, mieszam i gotuję około 20 minut na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, wyrzucam liście laurowe i gałązki rozmarynu. Dodaję ocet jabłkowy, nieaktywne płatki drożdżowe oraz przyprawy i blenduję zupę na gładki krem. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Do kremu dodaję tyle przegotowanej wody, aby uzyskać idealną konsystencję.

4. Krem podaję polany olejem lnianym oraz posypany nasionami słonecznika i natką pietruszki.

*Wszystkie przepisy pochodzą z książki Iny Rybarczyk „Łowcy Smaków. Cztery pory roku”

Ina Rybarczyk. Malarka, pasjonatka jogi i dobrego jedzenia. Autorka popularnego bloga True Taste Hunters, który od 2014 roku niezmiennie zyskuje nowych fanów. Promuje zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, a jej warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem.


© KUKBUK 2018