Tłiks, Lajon, Milikiłej i ciepłe lody. Zdrowe słodycze z czekoladą! - KUKBUK

Tłiks, Lajon, Milikiłej i ciepłe lody. Zdrowe słodycze z czekoladą!

Jej odbiorcy nazywają ją królową wegańskich słodyczy. Autorka bloga i kanału na YouTube „Savory or Sweet?” właśnie wydała pierwszą książkę.

Tekst i przepisy: Karolina Gawrońska
Zdjęcia: Paweł Błęcki

wegańskie batony

Biegaczka długodystansowa, maratonka, kolarka i triathlonistka. A przy tym weganka i entuzjastka dietetyki. Karolina Gawrońska, bo o niej mowa, zamiłowanie do zdrowego jedzenia postanowiła pogodzić z miłością do „sklepowych” smakołyków. Efekty jej starań możemy znaleźć w książce „Wegańskie słodycze. Kultowe/zdrowe/bezglutenowe”.

Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Przepisy są proste w wykonaniu, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników wyczarować pyszne słodycze. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne i zaskakujące. Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia!

Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu. Wypróbujcie kilka z nich i zobaczcie, czy będziecie mieli apetyt na więcej.

Błeno (fot. Paweł Błęcki)

Błeno – aksamitny, kremowy, laskowy*

Liczba porcji: 5

Pralinki:

300 g twardej części mleczka kokosowego

100 g cukru trzcinowego

50 g oleju kokosowego

5 g ekstraktu z wanilii szczypta różowej soli himalajskiej

200 g orzechów laskowych (przyprażonych i obranych ze skórki)

5 kromek chrupkiego pieczywa

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady

Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej, poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera, dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą i bardzo kremową masę. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek będzie niemożliwe.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czeko- ladzie lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw do zastygnięcia na papierze.

Tłiks (fot. Paweł Błęcki)

Tłiks – kruchy, ciągnący się, karmelowy

Liczba porcji: 16

Herbatnik:

60 g banana

30 g cukru trzcinowego

60 g oleju kokosowego 90 g mąki jaglanej

90 g mąki ryżowej

szczypta różowej soli himalajskiej

Karmel:

200 g daktyli

40 g oleju kokosowego 20 g syropu klonowego

szczypta różowej soli himalajskiej

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Banan bardzo mocno rozgnieć widelcem wraz z cukrem, po czym dodaj do niego ciepły stopiony olej kokosowy. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Następnie dodaj obie mąki i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 15 minut, by łatwiej było lepić ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Chłodną masę podziel na 16 równych części, uformuj podłużne, wąskie herbatniki i ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasteczka wykałaczką – dzięki temu będą bardziej chrupiące i nie popękają podczas pieczenia. Piecz około 20 minut lub do momentu, gdy będą zrumienione i chrupiące, po czym wyjmij z piekarnika. Gorące herbatniki łatwo się łamią, pozostaw je więc na blasze do całkowitego wystygnięcia.

Karmel

Zblenduj daktyle, stopiony olej kokosowy, syrop klonowy i sól na jednolitą, klejącą się masę (powinna przypominać gęsty karmel). Każdy herbatnik wysmaruj grubą warstwą daktylowego karmelu, przyklejając go do ciastka, a następnie wygładź powierzchnię.

Polewa

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i trzymając ciasteczko karmelem w dół, zanurz każde, po czym obróć i odłóż do zastygnięcia.

Snikers (fot. Paweł Błęcki)

Snikers – pożywny, karmelowy, nugatowy

Liczba porcji: 12

Nugat:

75 g masła orzechowego

75 g mąki owsianej

50 g syropu z agawy szczypta różowej

soli himalajskiej

Karmel:

100 g daktyli

20 g syropu z agawy

50 g masła orzechowego 100 g solonych orzeszków ziemnych

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Masło orzechowe wymieszaj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Umieść w lodówce na 15 minut, aż zgęstnieje i zrobi się mniej klejąca, a następnie uformuj prostokątne, płaskie batoniki. Będą podstawą całości.

Karmel

Daktyle zblenduj z syropem z agawy i masłem orzechowym na klejący się, gęsty karmel. Następnie dodaj orzeszki ziemne i wymieszaj. Wyłóż masę na wcześniej przygotowane prostokąty z nugatu i wyrównaj powierzchnię. Przed oblaniem czekoladą umieść batoniki w zamrażalniku na 15 minut. Powinny być twarde.

Polewa

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zanurz pojedynczo każdy zmrożony, twardy batonik i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.

Milkiłej (fot. Paweł Błęcki)

Milkiłej – delikatny, kremowy, waniliowy

Liczba porcji: 12

Batonik:

100 g oleju kokosowego

100 g mleka sojowego

25 g mąki ziemniaczanej

100 g cukru trzcinowego

szczypta różowej soli himalajskiej

5 g ekstraktu z wanilii

Polewa:

75 g gorzkiej czekolady

Batonik

Wstaw olej kokosowy do lodówki. W garnuszku umieść mleko sojowe oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj trzepaczką do momentu, gdy nie będzie żadnych grudek. Następnie dodaj cukier i zacznij podgrzewać na małym ogniu, wciąż energicznie mieszając. Z czasem masa zacznie gęstnieć i przypominać konsystencją budyń. Mieszaj mocnymi ruchami, a gdy będzie bardzo gęsta, zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia. Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową, umieść go w lodówce do mocnego schłodzenia (minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wrzuć do miski chłodny olej kokosowy, pokrój go na mniejsze części i ubij mikserem na jednolitą i puszystą masę, a następnie, cały czas miksując na wysokich obrotach, dodawaj do niego po łyżce zimnego budyniu. Przełóż masę do foremek na batoniki i umieść w zamrażalniku do stwardnienia na około 30 minut.

Polewa

Gdy batoniki będą zamrożone, rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, zanurz pojedynczo każdy batonik i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.

Sezamek (fot. Paweł Błęcki)

Sezamek – twardy, chrupiący, słodki

Liczba porcji: 14

100 g sezamu

100 g cukru trzcinowego10 g wody

10 g syropu klonowego

Podpraż sezam na suchej patelni (powinien być zrumieniony i bardzo aromatyczny). Odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie umieść w małym garnuszku cukier, wodę i syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zawartość garnuszka zamieni się w gęsty syrop. Następnie dodaj do niego podprażony sezam, po czym energicznie i dokładnie wymieszaj. Szybko wylej masę sezamkową na papier do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Pozostaw do zastygnięcia, a gdy będzie już całkiem twarda, pokrój na dowolnej wielkości batoniki.

*Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Wegańskie słodycze. Kultowe/zdrowe/Bezglutenowe”.

KONKURS

Jeśli spodobały wam się wegańskie „podróbki” znanych słodkości, zapraszamy do udziału w naszym konkursie. Możecie w nim wygrać książkę Karoliny Gawrońskiej „Wegańskie słodycze. Kultowe/zdrowe/Bezglutenowe”. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: które z popularnych słodyczy budzą w was najprzyjemniejsze wspomnienia z dzieciństwa i dlaczego? Zgłoszenia przesyłajcie na adres: konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem.


© KUKBUK 2018