13 książek dla tych, co kochają kuchnię! Must have w tym sezonie - KUKBUK

13 książek dla tych, co kochają kuchnię! Must have w tym sezonie

Aromat świeżo drukowanych stron i inspirująca treść. Zdjęcia, które mówią więcej niż słowa i płynące ze środka przekonanie o tym, że kuchnia jest ważna. To przesłanie przyświecało nam, gdy wybieraliśmy najważniejsze dla nas książki sezonu. Teraz oddajemy je w wasze ręce!

Tekst: Redakcja
Zdjęcie główne: Agata Jankowska

książki kucharskie, prezent dla foodie

Dzielimy się naszą biblioteką z okazji nadchodzących Mikołajek i świąt, choć nie tylko. Korzystajcie i czerpcie z tego pełnymi garściami.

KONKURS

Na adres: konkurs@kukbuk.pl napiszcie co jecie, kiedy macie dobry humor. Uzasadnijcie swój wybór. Autorów najciekawszych propozycji nagrodzimy pakietami trzech losowo wybranych książek spośród tytułów zaprezentowanych poniżej! Zanim weźmiecie udział w konkursie, zapoznajcie się z regulaminem.

prezent dla foodie, książki na prezent

 

„Smakoterapia 2. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, Iwona Zasuwa

Z miłości do dziecka dzieją się w życiu matki niesamowite rzeczy! Bo któż by pomyślał, że z wyzwania, jakim było gotowanie dla wybrednego alergika, zrodzi się tyle pomysłów na przepyszne i zdrowe potrawy roślinne? Że jedzenie sezonowe, a więc i niedrogie, w rytmie slow, może być tak różnorodne, kolorowe i apetyczne?

Iwona Zasuwa – „Matka Smakoterapia”. Muzyk i pedagog. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Autorka bloga Smakoterapia.

 

„Smak kwiatów pomarańczy – rozmowy o kuchni i kulturze”, Tessa Capponi-Borawska i Agnieszka Drotkiewicz

Autorki „Smaku kwiatów pomarańczy” przez kulinarną soczewkę patrzą na sztukę i kulturę. Słuchamy z nimi jazzu, zwiedzamy muzea, wertujemy książki i blogi. Wspominamy wybitne kęsy – chrupiące karczochy, tuńczykowe ragù, bułeczki nadziewane bitą śmietaną. Każdy punkt widzenia przynosi nowe wrażenia zmysłowe, skojarzenia i wskazuje smaczne punkty na mapie Europy, które trzeba odwiedzić. 

Tessa Capponi-Borawska. Urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad dwadzieścia lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od lat związana z „Twoim Stylem”. Autorka książek „Moja kuchnia pachnąca bazylią”, „Dziennik toskański” i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia.

Agnieszka Drotkiewicz. Autorka powieści „Paris London Dachau”, „Dla mnie to samo”, „Teraz”, „Nieszpory”, kilku zbiorów rozmów, m.in. „Jeszcze dzisiaj nie usiadłam” i „Piano rysuje sufit”, oraz wywiadów rzek z Dorotą Masłowską i Ewą Kuryluk. Pisze m.in. dla „Przekroju”, „Dwutygodnika” i Teatru Wielkiego Opery Narodowej.

(fot. materiały prasowe)

„Osobowość na talerzu. Kim są zwierzęta, które zjadamy?”, Barbara J.King

Książka, którą powinien przeczytać każdy, komu nieobojętne są losy zwierząt. Bohaterami „Osobowości na talerzu” są istoty, które w świadomości większości ludzi funkcjonują najczęściej jedynie jako serwowane na obiad czy kolację dania. Tymczasem Barbara J. King, przytaczając wyniki najnowszych badań naukowych, a także opisując własne doświadczenia ze zwierzętami, udowadnia, że nawet najbardziej niepozorne stworzenia posiadają osobowość, emocje i inteligencję.

Barbara J. King. Emerytowana profesor College of William and Mary. Bada inteligencję I emocje u różnych zwierząt, od szympansów po kury. Autorka książek i felietonów, które publikuje na blogu „NPR 13.7 Cosmos and Culture”.

 

„Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej”, Kasia i Zosia Pilitowskie

Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie. Można, z duchem czasu, ukisić.

Kasia i Zosia Pilitowskie. Mama i córka, wegetarianki, właścicielki i kucharki w barze śniadaniowym Ranny Ptaszek w Krakowie. Kasia równocześnie zarządza kuchnią w Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu, od kilku lat prowadzi z powodzeniem największy festiwal kulinarny w Krakowie Najedzeni Fest!, organizuje letni Piknik Krakowski w parkach Krakowa i walczy o drzewa. Zosia jest mistrzynią kiszonek i miłośniczką kuchni azjatyckiej.

 

„Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni”, Samar Khanafer

„Szafran, mięta i kardamon” to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar dobrze znane dania prezentuje tu w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie. Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne – proponuje głównie dania z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. 

Samar Khanafer. W połowie Polka, w połowie Libanka. Ekspertka od kuchni bliskowschodniej, znana z programów MasterChef oraz Dzień Dobry TVN. Autorka bestsellerowej książki „Hummus, za’atar i granaty”, projektantka.

 

„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach”, Anthony Warner

Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce „Wściekły kucharz” nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. „Wściekły kucharz” to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.

Anthony Warner. Kucharz i bloger. Regularnie współpracuje z „New Scientist” i portalem The Pool, a jego blog cytowano na łamach m.in. „The Guardian” i „The Telegraph”. Publikuje na blogu Angry Chef.

 

„Słodka wegan nerd. Moje roślinne desery”, Alicja Rokicka

Daj się skusić drożdżówkom z batatów z konfiturą z czarnego bzu, bezglutenowemu biszkoptowi z morelami i lawendą, zawijańcowi z twarożkiem z nerkowców, różanej chałce, donatom Homera Simpsona lub przepysznej wegańskiej bezie z wody po ciecierzycy w puszce. Świat roślinnych słodyczy stoi przed tobą otworem!

Alicja Rokicka. Na dietę wegetariańską przeszła mając około 13 lat. Z wykształcenia graficzka. Ukończyłam ASP w Krakowie ze specjalizacją film animowany i projektowanie książek. Autorka bloga Wegan Nerd.

wegan nerd desery kukbuk
(fot. materiały prasowe)

„Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata”, Paola Gavin

Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków.

Paola Gavin. Przez wiele lat podróżowała i mieszkała za granicą, w USA, Kanadzie, Grecji, Francji i we Włoszech. Jest autorka artykułów o żywieniu, które publikuje w brytyjskich i amerykańskich mediach.

 

„Anatomia natury. Ciekawostki ze świata przyrody”, Julia Rothman

W tym fascynującym przewodniku po świecie przyrody sztuka przeplata się z nauką. Jeśli kiedykolwiek chcieliście zobaczyć, jak powstają góry lub zastanawialiście się jak wygląda cykl życiowy grzyba, albo zaciekawiły Was różne rodzaje ptasich piór, oglądanie rysunków stworzonych przez Julię Rothman dostarczy Wam wiele radości. Jej pełne wrażliwości podejście do odkrywania wód i lądów oraz fauny i flory pozwala w nowy sposób spojrzeć na cuda Natury.

Julia Rothman. Amerykańska ilustratorka, autorka „Anatomii farmy”. Jej prace pojawiły się w wielu książkach i czaspopismach, stworzyła także kolekcję kartek i tapet. Mieszka i pracuje w Brooklynie w Nowym Jorku.

 

„Więcej warzyw na talerzu”, Magdalena Gembacka

Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. 

Magda Gembacka. Psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki „Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu”. Od 8 lat prowadzi blog Ammniam na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone. W kuchni uwielbia eksperymentować i szukać nowych połączeń.

 

„Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej”, Katarzyna Gubała

Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przyprwa, zdrowy olej, do tego blender – i jesteś najedzony! „Wege w kwadrans” to książka dla każdego, komu się wydaje, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.

Katarzyna Gubała. Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. Koordynatorka ogólnopolskiej kampanii fundacji Viva „Zostań wege na 30 dni”. Prowadzi firmę VEGLAB, szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Autorka książek, m.in. „Warzywa górą! Od korzeni po liście”. Prowadzi bloga Katarzyna Gubała.

 

„Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”, Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.

Autorzy „Kapłonów i szczeżui…” to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.

(fot. materiały prasowe)

 

„Łowcy smaków. Cztery poru roku. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru”, Ina Rybarczyk

Wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok. Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.

Ina Rybarczyk. Malarka, pasjonatka jogi i dobrego jedzenia. Autorka popularnego bloga True Taste Hunters, który od 2014 roku niezmiennie zyskuje nowych fanów. Promuje zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, a jej warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Co do książki? Polecamy najlepiej rozgrzewające napoje na jesień i zimę!


© KUKBUK 2018