Finał akcji KUKBUK Poleca: kto w tym roku otrzymał certyfikat?

Kto otrzymał certyfikat KUKBUK Poleca?

Wybór był wyjątkowo trudny!

Tekst: Małgorzata Machnicka

Już ubiegłoroczna edycja KUKBUK Poleca była wielkim sukcesem – do redakcji dotarło ponad 450 produktów od ponad 100 wytwórców! Certyfikat został przyznany 15 z nich. Ilość zgłoszeń w tym roku przeszła nasze najśmielsze oczekiwania – liczby wzrosły dwukrotnie! Do tegorocznej edycji konkursu zgłosiło się prawie 200 lokalnych producentów, rzemieślników i właścicieli gospodarstw agroturystycznych, co sprawiło, że jurorzy musieli spróbować, przetestować i obejrzeć niemal 700 produktów!

W tegorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca można było zgłaszać produkty w siedmiu kategoriach:

  1. „Z pola i wody”, czyli produkty świeże, o krótkim terminie przydatności, nieprzetworzone, takie jak: owoce, warzywa, świeże ryby itp.
  2. „Ze spiżarni”, czyli produkty przetworzone, takie jak: słodycze, oleje, sery, kiszonki, miód, różnego rodzaju przetwory itp.

  3. „W płynie z procentami” – napoje alkoholowe.

  4. „W płynie bez procentów” – napoje bezalkoholowe.

  5. „Z warsztatu” – wszelkie produkty rzemieślnicze, czyli wytworzone pracą ludzkich rąk, przy użyciu ciekawych lub tradycyjnych technik, np. ceramika, produkty papiernicze, drewniane, wyplatane, ozdobne, tekstylne itp.

  6. „Dla urody” – kosmetyki naturalne.

  7. „Za miastem dla relaksu”, czyli gospodarstwa agroturystyczne, które oprócz bazy noclegowej mają w swojej ofercie również własne wyroby spożywcze lub dodatkowe atrakcje, np. zoo, różnego rodzaju warsztaty itp.

Lista wszystkich producentów, którzy zgłosili się do II edycji KUKBUK Poleca

Każdy z jurorów, czyli Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni KUKBUK-a, Oliwia Gede-Niewiadomska, dyrektorka kreatywna KUKBUK-a, Grzegorz Łapanowski, kucharz i juror w programie „Top Chef”, Anna i Urszula Bieluń, założycielki marki Ministerstwo Dobrego Mydła, Agata Kiedrowicz, projektantka, kuratorka interdyscyplinarnych projektów i wystaw, Agnieszka Saternus, pomysłodawczyni i współzałożycielka BioBazaru, Piotr Więcławski „Vienio”, kulinarny pasjonat i smakosz, David Gaboriaud, kucharz z zamiłowania, kulinarny coach i pasjonat życia o polsko-francuskich korzeniach oraz Jan Wdowiak, główny specjalista departamentu innowacji KOWR, podczas obrad wypełniał ankietę, oceniając produkty. Po zsumowaniu punktów zostało przyznanych aż 24 certyfikatów!

LISTA LAUREATÓW:

Z warsztatu:
– I LOVE NATURE
– STOWARZYSZENIE SERFENTA
– TARTARUGA

Z pola i wody: 
– STEFAN LAGAE
– WASABI FARM POLAND

W płynie z procentami:
– BROWAR KORMORAN
– WINNICA SREBRNA GÓRA

W płynie bez procentów: 
– EKO SOK BAR
– NATU+PRESTIGE
– SAD ZAŚCIANKI

Dla urody: 
– HAGI COSMETICS
– IOSSI
– LUSH BOTANICALS

Za miastem dla relaksu: 
– DOM GOŚCINNY STARA SZKOŁA
– FOLWARK WĄSOWO
– PAŁAC KAMIENIEC

Ze spiżarni: 
– KASZUBSKA KOZA
– PASIEKA PUCER
– RANCZO FRONTIERA
– SMAK NATURY

Wyróżnienia od KUKBUK-a:
– PSZCZELARIUM
– WEGE SIOSTRY

Wyróżnienia od KOWR-u:
– SEMCO
– PSTRĄG OJCOWSKI

Uzasadnienia decyzji jury znajdziecie TUTAJ!


© KUKBUK 2018