Energetyzująca zupa na #MeatlessMonday - KUKBUK

Energetyzująca zupa na #MeatlessMonday

Rozgrzewa, cieszy oczy, syci ciało. To dobra kombinacja na szybki posiłek w pracy.

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

To jeden z tych przepisów, który nigdy się nie nudzi. Ląduje w redakcyjnych talerzach, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, bo właśnie kończymy ważny projekt. Robimy ją tak: wrzucamy na olej odrobinę kuminu, czerwoną soczewicę i pokrojone pomidory. Dodajemy śmietanę, czasami mleko kokosowe, a kiedy potrzebujemy dodatkowej energii – odrobinę tabasco. Część naszego zespołu, nie wyobraża jej sobie bez kromki chleba.

W najnowszym numerze KUKBUK Latino polecamy zupę z soczewicy jako dobry początek karnawałowego przyjęcia.

 

Libańska zupa z czerwonej soczewicy

4 porcje i

Cebulę obieramy, po czym drobno siekamy. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju i  smażymy na nim cebulę i czosnek przez około pięć minut. Dodajemy kumin i gałkę muszkatołową. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą, odsączamy i wsypujemy na patelnię. Mieszamy, odczekujemy chwilę i dodajemy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i wolno gotujemy przez mniej więcej kwadrans – czyli do momentu, aż soczewica zupełnie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pomidory w zalewie. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubimy kremową konsystencję, miksujemy zupę blenderem. Nadmiar zupy możemy zamrozić.


© KUKBUK 2018