Edukacja przy śledziku. Już niedługo w Hali Koszyki - KUKBUK

Edukacja przy śledziku. Już niedługo w Hali Koszyki

Pokazy kulinarne, komedia o rybach i solidna dawka wiedzy. Na świątecznego śledzika zaprasza organizacja Marine Stewardship Council.

Tekst: Magda Malicka
Zdjęcie główne: Anna Włodarczyk

Amatorzy tego rodzaju imprez będą mieli okazję zobaczyć się podczas „Świątecznego śledzika ze znakiem MSC” organizowanego przez Marine Stewardship Council. To międzynarodowa organizacja pozarządowa, walcząca z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. Przyznaje certyfikat produktom rybnym pochodzącym ze zrównoważonych połowów.

Będą rozmowy o tradycji świątecznych spotkań przy śledziku, atrakcje dla dzieci, a także komedia improwizowana „O rybach i nie tylko” w wykonaniu teatru Hofesinka. Będzie można obejrzeć pokazy gotowania w wykonaniu takich szefów kuchni jak Martin Gimenez Castro, Tomasz Jakubiak, David Gaboriaud i Mateusz Zielonka.Poza tym na gości czekać będzie poczęstunek w postaci śledzika – oczywiście ze zrównoważonego połowu.

Uczestnicy spotkania dowiedzą się, jak nasze codzienne decyzje zakupowe wpływają na stan środowiska naturalnego. (fot. materiały prasowe)

Jednak akcja „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC” to nie tylko rozrywka. Jej uczestnicy dowiedzą się, jak nasze codzienne decyzje zakupowe wpływają na stan środowiska naturalnego i jak ważny w dzisiejszych czasach jest wybór ryb oraz owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa jedna trzecia (33,1%) światowych zasobów ryb jest poławiana w sposób niezrównoważony. Ludzie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza (średnie spożycie ryb wzrosło z 9 kilogramów na osobę na początku lat 60. do ponad 20 kilogramów w 2015 roku), a tempo wzrostu konsumpcji ryb dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.

– Rosnący popyt na produkty rybne w trwały sposób odbija się na kondycji naszych mórz i oceanów– zauważa Anna Dębicka, koordynator programu MSC w Polsce. – Przez stulecia ludziom wydawało się, że oceany stanowią niewyczerpane źródło ryb i owoców morza, tymczasem nadmierne połowy mogą prowadzić do zachwiania równowagi ekosystemów morskich i wymierania gatunków.

Ryby bałtyckie. Jeść czy nie?

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa jedna trzecia światowych zasobów ryb jest poławiana w sposób niezrównoważony. (fot. materiały prasowe)

„Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”odbędzie się 8 grudnia w warszawskiej Hali Koszyki. Potrwa od godziny 11.00 do późnych godzin wieczornych. Wstęp wolny.

Pełen program wydarzenia jest dostępny na stronie internetowej Marine Stewardship Council.


© KUKBUK 2018