Owoce na grillu – sztuczki i porady - KUKBUK

Owoce na grillu – sztuczki i porady

Zamiast lodów i ciastek lekki letni deser – owoce w paski. Jak je przygotować?

Tekst: Ania Stachów

owoce

Mogą być gwiazdami na talerzu, ale sprawdzą się także jako dodatek do sałatki, mięsa, ryby czy sera. Można je nadziać na patyczki, by przyrządzić słodkie szaszłyki, zamarynować w soku z cytryny, posypać brązowym cukrem lub polać miodem. Dzięki wysokiej temperaturze ich słodycz uzyskuje nowe walory. Które owoce najlepiej nadają się na grilla? 

Przez całe lato możemy piec na grillu owoce egzotyczne, takie jak banan, arbuz, ananas. W lipcu otwieramy sezon na figi i morele – w wersji na ciepło są naprawdę smakowite. Gdy z kalendarza wygląda sierpień, a za oknem piękna pogoda, nie sposób zapomnieć o brzoskwiniach i nektarynkach. Letni sezon grillowy zamyka wrzesień, który szczodrze obdarowuje nas jabłkami, wczesnymi gruszkami i śliwkami.

Jak grillować owoce?

Banany

Możemy ułożyć je na ruszcie w skórce, zrobić w niej niewielkie nacięcie i wlać do środka odrobinę miodu lub włożyć kostki czekolady. Obrane banany układamy na tacce lub folii aluminiowej, posypujemy orzechami, płatkami migdałów i cynamonem lub dodajemy czekoladę – i grillujemy, aż owoce zmiękną i zaczną pachnieć.

Brzoskwinie, nektarynki, morele

Owoce dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron, aż będą bardzo miękkie i gorące. Może to zająć kilkanaście minut. Podajemy z jogurtem greckim, miodem i listkami tymianku.

Ananas

Ananasa nie trzeba obierać, wystarczy pokroić go w centymetrowe półplasterki i po wycięciu twardego środka położyć na grillu. Tym, którzy nie boją się rozpusty, proponujemy panierkę z brązowego cukru, który cudownie się skarmelizuje.

Śliwki, winogrona

Owoce przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy na ruszcie. Grillujemy około 4 minut z każdej strony. Podajemy w pucharkach z mascarpone i miodem.

Arbuz

Arbuza kroimy w plastry, smarujemy je z obu stron miodem. Kładziemy na mocno rozgrzanym ruszcie i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Doskonale smakuje w sałatce z fetą i miętą.

Jabłka, gruszki
Owoce kroimy na pół, wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne. Każdą połówkę zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszcie. Grillujemy około 10 minut. Po tym czasie odwijamy folię i wypełniamy otwory po gniazdach nasiennych miodem, masłem, orzechami, rodzynkami. Przed podaniem posypujemy cynamonem. To deser, który osłodzi nieuchronne nadejście jesieni, ale do tego jeszcze chwila!

 


© KUKBUK 2018