Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG - KUKBUK

Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG

Niektórym nie pomoże nawet porządne szorowanie! Sprawdźcie, które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów i co można z tym zrobić.

Tekst: Anna Stachów

warzywa

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listy warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami oraz tych wolnych od chemii i zanieczyszczeń. Badane są owoce i warzywa dostępne na rynku amerykańskim, jednak warto mieć świadomość, które z nich wchłaniają i potrzebują do wzrostu najwięcej chemii. Poznajcie parszywą dwunastkę oraz bezpieczną piętnastkę.

Analiza EWG opiera się na wynikach ponad 35 tysięcy próbek przebadanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Agencję Żywności i Leków. W tym roku na próbkach warzyw i owoców, także mytych, a nawet obranych, znaleziono ponad 140 różnych pestycydów.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce – parszywa dwunastka

Na sklepowych półkach wszystkie pomidory są identyczne, czerwone i pękate. Zaraz obok leżą sprężyste i równe jak od linijki ogórki, dalej idealnie wybarwione na czerwono i zielono jabłka. Papryka niewiele ma w sobie słodyczy, za to nadrabia kształtem. A to tylko kilka przykładów z parszywej dwunastki, do której środki chemiczne zastosowane w produkcji wnikają w dużym stopniu. Poniższe warzywa i owoce warto kupować z certyfikowanych upraw ekologicznych, które pestycydów nie stosują:

1.Truskawki
2. Szpinak
3. Nektarynki
4. Jabłka
5. Winogrona
6. Brzoskwinie
7. Wiśnie
8. Gruszki
9. Pomidory
10. Seler naciowy
11. Ziemniaki
12. Papryka

Najmniej skażone warzywa i owoce – bezpieczna piętnastka

Jak to w naturze bywa, jest i sytuacja odwrotna. Są bowiem warzywa i owoce bardziej odporne na działanie pestycydów. Wystarczy je umyć, obrać ze skórki lub pozbawić zewnętrznych warstw liści, które kumulują najwięcej szkodliwych substancji:

1.Awokado
2. Słodka kukurydza
3. Ananas
4. Kapusta
5. Cebula
6. Groszek cukrowy mrożony
7. Papaja
8. Szparagi
9. Mango
10. Bakłażan
11. Melon miodowy
12. Kiwi
13. Melon kantalupa
14. Kalafior
15. Brokuł

Jakie warzywa i owoce kupować?

Jak znaleźć rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy pojęcia, ile pestycydów jest w danym produkcie? Możemy na przykład unikać produktów z parszywej dwunastki. Jednak jak oprzeć się truskawkom i pomidorom w maju? Wówczas warto pamiętać o właściwym oczyszczeniu ich przed spożyciem. Tak pozbędziemy się części niechcianych substancji ze skórki owoców, ale nie z ich wnętrza. Wybierajmy zatem lokalnych dostawców, kupujmy warzywa i owoce ekologiczne (liczy się jakość, nie ilość!) i jedzmy sezonowo. To dobra droga do zdrowia.

Jak domowym sposobem oczyścić warzywa i owoce z pestycydów?

Najprostszym sposobem na oczyszczenie owoców i warzyw jest zamoczenie ich w wodzie z solą morską lub z sokiem z cytryny. Pozostawiamy je w mieszance na 10 minut, a potem płuczemy pod bieżącą wodą. Kolejna metoda wymaga użycia octu, sody oczyszczonej i pestek grejpfruta. Wszystkie te składniki mieszamy z wodą, a gotowy płyn przelewamy do butelki. Następnie pryskamy nim warzywa, czekamy godzinę i płuczemy je pod bieżącą wodą. Ostatni sposób polega na zamoczeniu ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem zasadowym. Do 1 litra wody dodajemy ½ szklanki octu jabłkowego – do tej mikstury wkładamy produkty na 2 minuty. Wyciągamy i płuczemy dokładnie, znów przez 2 minuty, w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody (na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej). W ostatnim kroku płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie.

Źródło:

https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php

https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php


© KUKBUK 2018