Gallette des Rois - ciasto na święto Trzech Króli - KUKBUK

Gallette des Rois – ciasto na święto Trzech Króli

Jak zostać królem? Wystarczy odrobina szczęścia oraz... kawałek ciasta

Tekst: Magda Malicka
Zdjęcie główne: Unsplash.com / Paweł Furman

Gallette des Rois to wypiek serwowany we Francji na 6. stycznia. Pachnący masłem placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Ten, kto je znajdzie, do wieczora dumnie nosi na głowie emblemat władzy królewskiej – specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. Kto nie chciałby na jeden dzień zostać królem?

 

galette des rois kukbuk

Galette des rois

6-8 porcji n

Francuskie ciasto z masą migdałową, tradycyjnie pieczone na święto Trzech Króli. Kto w środku znajdzie fasolkę, dostaje koronę!

W misce ucieramy mielone migdały, cukier, masło i ekstrakt migdałowy na jednolitą masę. Wbijamy jedno jajko po drugim i mieszamy do połączenia się składników.

Blaszkę o średnicy 24 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wykładamy ją ciastem francuskim, a nadmiar odcinamy, przejeżdżając wałkiem po brzegu formy. Spód nakłuwamy widelcem.

Masę migdałową wykładamy na ciasto, wkładamy fasolę. Wycinamy mniejszy krążek z drugiego arkusza ciasta francuskiego i przykrywamy masę. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pośrodku ciasta robimy dziurkę, aby mogło wydostać się powietrze. Na wierzchu ostrzem noża rysujemy wzorek gwiazdy, starając się nie przeciąć ciasta. Żółtko roztrzepujemy z łyżeczką wody i smarujemy równomiernie wierzch. Możemy też posypać cukrem pudrem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl


© KUKBUK 2018