Trendy kulinarne na 2019 rok: będziemy jeść zdrowo i etycznie! - KUKBUK

Trendy kulinarne na 2019 rok: będziemy jeść zdrowo i etycznie!

Zdrowo, etycznie i fotogenicznie. Oprócz tego piękne, pełne kolorowych składników i efektownie podane. Znamy trendy kulinarne na 2019 rok!

tekst: Magda Malicka

  1. Zdrowe menu

Z badań wynika, że aż 7 na 10 osób czuje się lepiej dokonując zdrowych wyborów żywieniowych. Zdrowe jedzenie jest dla nich sposobem na dbanie o ciało i ducha. Dlatego w nadchodzącym roku odejdziemy od restrykcyjnych diet na rzecz urozmaiconego jadłospisu.

  1. Jadłospis oparty na roślinach

W 2019 roku w końcu zaczniemy poważnie traktować apele dietetyków i coraz chętniej będziemy wzbogacać posiłki w duże ilości roślinnych składników.  „Gourmet Insider” podaje, że nawet 87% respondentów deklaruje, że chciałoby włączyć do jadłospisu więcej owoców i warzyw. Jednocześnie 82% z nich nie planuje całkowicie eliminować mięsa.

  1. Kiszonki

W najlepsze trwać będzie moda na kiszonki, mające dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit. A kisić można niemal wszystko, od ogórków, przez kalafiora, aż po cytryny.

Pomysły na kiszonki znajdziecie także w „KUKBUK-u”.

  1. Etyczna żywność

Wegetarianizm i weganizm nie stracą na popularności, etyczne jedzenie urośnie w siłę. Ta etyka wyrażać się będzie nie tylko w trosce o zwierzęta i środowisko naturalne, ale też w dbałości o ograniczanie śladu węglowego. Będziemy coraz chętniej jeść to, co jest produkowane lokalnie, najlepiej jak najbliżej miejsca naszego zamieszkania. Coraz bardziej interesować się będziemy również tym, czy to, co wyląduje na naszych talerzach pozyskano z szacunkiem dla ludzi i przyrody.

Jeśli ciekawi was ten temat, przeczytajcie artykuł „Mroczne sekrety żywności. Są warte majątek  „.

  1. Nic nie może się zmarnować

Odpowiedzią na problem marnowania żywności jest trend zero waste, zakładający, że w kuchni można wykorzystać niemal każdą część warzywa czy zwierzęcia. Resztki z kolacji będziemy coraz bardziej kreatywnie wykorzystywać do przyrządzenia kolejnego posiłku. Już dziś zachęcają nas do tego znani szefowie kuchni, jak choćby Jamie Olivier.

Więcej o zero waste przeczytacie w naszym tekście: „Zero waste dla początkujących„.

  1. Stolik dla singla

Po erze lokali z długimi stołami, przy których wspólnie jedzą znajomi i nieznajomi, przyszedł czas na restauracje z pojedynczymi stolikami. Kilka lat temu w Holandii powstała pierwsza restauracja dla tych, którzy preferują jedzenie w samotności, bez konieczności interakcji z innymi. Podobne lokale otwierane są w kolejnych krajach.

  1. Jedz oczami

Oprócz tego, że smaczne i zdrowe, dania w 2019 roku mają być piękne, pełne kolorowych składników i efektownie podane, tak, by zachęcały nas do jedzenia. No i godnie prezentowały się na zdjęciach w mediach społecznościowych.

Źródła:

http://www.visityogurtlab.com

https://www.gourmetinsider.com/


© KUKBUK 2018