Wiadomości - KUKBUK

Wiadomości

Czy wiesz, że
Klasyka kuchni polskiej: Kotlet schabowy

Klasyka kuchni polskiej: Kotlet schabowy

Bohater niedzielnych obiadów, skoncentrowany na kolekcjonowaniu komplementów. Biedny krewny Wiener Schnitzela. Podobno najlepszy, gdy usmażony na smalcu. Barowy relikt czy salonowy bywalec? Jedno wiemy na pewno, kotlet schabowy rządzi na dzielni!
Książki
Tłiks, Lajon, Milikiłej i ciepłe lody. Wszystkie zdrowe i pyszne, a do tego wegańskie

Tłiks, Lajon, Milikiłej i ciepłe lody. Wszystkie zdrowe i pyszne, a do tego wegańskie

Jej odbiorcy nazywają ją królową wegańskich słodyczy. Autorka bloga i kanału na YouTube „Savory or Sweet?” właśnie wydała pierwszą książkę
Wydarzenia
Nocny Market w kinie. Już jest „Warszawska Bajka o Street Foodzie”

Nocny Market w kinie. Już jest „Warszawska Bajka o Street Foodzie”

Wraz z przebudową dworca Warszawa Główna Osobowa, zniknął z jego peronów Nocny Market – street foodow’a wizytówka stolicy. Jego smaki, zapachy i wspomnienia wrócą jeszcze 14 listopada do klubu NIEBO, za sprawą premiery krótkiego filmu dokumentalnego „Warszawska Bajka o Street Foodzie”.
Wiadomości
LaChapelle, Sobol i Cybis. 6 wystaw, które warto zobaczyć tej jesieni

LaChapelle, Sobol i Cybis. 6 wystaw, które warto zobaczyć tej jesieni

Wielbiciele pięknych strojów, miłośnicy sztuki współczesnej, znawcy fotografii – ruszajcie do galerii! To ostatni dzwonek, by zobaczyć najciekawsze wystawy tej jesieni.
Wydarzenia
Trzygwiazdkowe dania Michela Troisgros’a na urodzinach Cook Story by Samsung

Trzygwiazdkowe dania Michela Troisgros’a na urodzinach Cook Story by Samsung

Szef kuchni podzielił się z nami przepisami na wyjątkowe dania, które przyniosły jego restauracji rozgłos i zasłużoną sławę.
Wiadomości
„Tu rosłyby wszystkie rośliny”. Ląd, którego jeszcze nie odkryliśmy

„Tu rosłyby wszystkie rośliny”. Ląd, którego jeszcze nie odkryliśmy

Marsjańska ziemia perfekcyjnie nadaje się do uprawy ziemskich roślin, można tam wyhodować praktycznie wszystko – twierdzi Andy Weir, autor głośnej powieści „Marsjanin”.
Wywiad
„Kapłony i szczeżuje”. Skąd wziął się smak?

„Kapłony i szczeżuje”. Skąd wziął się smak?

Przez całe wieki twierdzono, że smak to zmysł niższy, gorszy. W dualistycznej koncepcji – obojętnie czy religijnej, czy starożytnej, platońskiej – smak zawsze plasuje się po stronie materialności, fizyczności i pokus. W robociarsko-swojskim PRL-u smak też miał złą prasę, kojarzył się z przyjemnościami kapitalistów.
Czy wiesz, że
„Na certyfikowane nawet nie patrzę”. Jak znaleźć idealne rogale świętomarcińskie?

„Na certyfikowane nawet nie patrzę”. Jak znaleźć idealne rogale świętomarcińskie?

Wokół tradycyjnego wielkopolskiego wypieku narosło ostatnio sporo kontrowersji. Wszystko przez certyfikat nadawany przez cech cukierniczy. Jakie powinny być idealne rogale świętomarcińskie? O to zapytaliśmy Monikę Mądry-Pawlak, właścicielkę Cafe la Ruina i Raj.
Wiadomości
Wróżka gąska i wiejskie rozrywki. Krótka historia gęsi w Polsce

Wróżka gąska i wiejskie rozrywki. Krótka historia gęsi w Polsce

Gęsiom przypisywano kontakty z zaświatami i moc wróżbiarską, wierzono, że ostrzegają przed niebezpieczeństwem. Odegrały też istotną rolę w legendzie o Świętym Marcinie – i to z nim się dziś głównie kojarzą.
Wiadomości
Skorupki sklejam. Jak naprawić pęknięte naczynia? Poznajcie sztukę kintsugi

Skorupki sklejam. Jak naprawić pęknięte naczynia? Poznajcie sztukę kintsugi

Trzeba było małego nieszczęścia, żeby się narodziła. Mogła powstać tylko w kraju, w którym przygotowanie herbaty trwa znacznie dłużej niż jej picie. Poznajcie kintsugi – sztukę eksponowania pęknięć.
Wiadomości
„Ma fundamentalne znaczenie”. Do czego potrzebna jest sól w kuchni?

„Ma fundamentalne znaczenie”. Do czego potrzebna jest sól w kuchni?

Konserwuje, zmienia konsystencję, a nawet kolor i aromat. Do czego jeszcze, poza nadawaniem słonego smaku, wykorzystujemy sól?
Wydarzenia
Wolne w barwach jesieni. KUKBUK-owy plan na weekend

Wolne w barwach jesieni. KUKBUK-owy plan na weekend

Zrelaksujemy się przy drinkach, poćwiczymy piwną jogę i zjemy pyszności od Laury Osęki. Będą podróże w czasie i przestrzeni. Przed nami weekend pełen wrażeń.

© KUKBUK 2018