Wiadomości - KUKBUK

Wiadomości

Wiadomości
Malarz bez ucha. Czy warto obejrzeć kolejny film o Van Goghu?

Malarz bez ucha. Czy warto obejrzeć kolejny film o Van Goghu?

Biografia jednego z najsłynniejszych artystów w historii, który za życia sprzedał tylko jeden obraz, obrosła na przestrzeni lat w mity, które idealnie przenosić można na grunt popkultury. Historia van Gogha, jego tragizm, porywczość i niezrozumiałe, gwałtowne reakcje, jak choćby odcięcie sobie ucha, wydaje się studnią bez dna. Być może dlatego tak chętnie czerpią z niej kolejni artyści.
Książki
„Człowiek na bakterie” – rozwiązanie konkursu

„Człowiek na bakterie” – rozwiązanie konkursu

Kto dostanie od nas książkę o mikroflorze jelitowej?
Wiadomości
Wielka Brytania – Wyspa serem płynąca

Wielka Brytania – Wyspa serem płynąca

Zapach pleśni spowija drewniany budynek. Na stole stoją winowajcy – kopczyki porośnięte siwą pleśnią, piramidy pękające pod wpływem dojrzałego miąższu, krążki pomarszczone jak kapelusze smardzów. Ludzie, którzy – skuszeni aromatem – wchodzą do środka, nie mogą nadziwić się, że to nie Francja. 
Wiadomości
„KUKBUK Dzieciaki”: Wywiad z panią Cebulą

„KUKBUK Dzieciaki”: Wywiad z panią Cebulą

Zna ją każdy, choć nie każdy za nią przepada. Surowa, duszona, smażona - sprawdza się w wielu potrawach, a my sprawdzamy co u niej.
Wydarzenia
Sztuka, kulinaria i biznes. Za nami DineART

Sztuka, kulinaria i biznes. Za nami DineART

Inspirujące doświadczenie jedzenia i wszechobecna sztuka w podwarszawskim Folwarku Łochów wiodły prym. Impresjonizm, kubizm i pop-art podane w urokliwej scenerii do głębi nas poruszyły. Tak rozpoczął się DineArt, którego patronem jest KUKBUK.
Wiadomości
Zapach do zjedzenia. Apetyczne perfumy i aromatyczne dania

Zapach do zjedzenia. Apetyczne perfumy i aromatyczne dania

Sztukę kulinarną i perfumeryjną łączy o wiele więcej niż tylko cała paleta wspólnych produktów potrzebnych do stworzenia apetycznych perfum i pięknie pachnących dań.
Wiadomości
Niebezpieczne związki. Jak zdrowo i smacznie konserwować warzywa?

Niebezpieczne związki. Jak zdrowo i smacznie konserwować warzywa?

Robienie przetworów warzywnych, które można bez problemów przechowywać na półce, a nie w lodówce, wymaga odpowiedniej wiedzy i ostrożnego postępowania. Skrótowo przedstawione przepisy nie zawsze uwzględniają ważne kroki i informacje. Niewłaściwa technika przygotowania grozi zepsuciem zawartości słoika – w najlepszym razie po prostu jej nie zjemy, w najgorszym zaś zatrujemy się nią, z potencjalnie śmiertelnym skutkiem.
Wiadomości
Kreski i krzyżyki. Romby i ślimacznice. W haftowanej otulinie

Kreski i krzyżyki. Romby i ślimacznice. W haftowanej otulinie

Na początku czerwone, niebieskie, zielone i czarne. Potem wielokolorowe. Z lnu, wełny, u bogatszych z jedwabiu. Dzisiaj haft jest nie tylko zdobieniem, ale także swego rodzaju znakiem rozpoznawczym osoby, która ma go na ubraniach.
Wiadomości
Kuszący pięknem napar. Herbata przynosi zdrowie i urodę

Kuszący pięknem napar. Herbata przynosi zdrowie i urodę

Herbata pochodzi z Chin, skąd zawędrowała do Japonii i innych krajów. Odpowiednio przygotowany napar zbawiennie wpływa nie tylko na samopoczucie, ale i wygląd, między innymi poprawia kondycję skóry. Laura Osęka, psycholog i psychodietetyk, podpowiada, jak wykorzystać właściwości herbaty.
Wydarzenia
Historie powiedziane smakiem

Historie powiedziane smakiem

Bohaterami smakowitych opowieści beskidzkiej edycji są ONI – szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój i jego żona, pracujący w hotelu barman i strażak krynicki jednocześnie, hodowca krów rasy limousine z bratem weterynarzem, a także przewodniczka odkrywająca przed gośćmi hotelu tajemnice dawnej Krynicy.
Wiadomości
Dzikie owoce. Jesienią musisz je mieć w kuchni

Dzikie owoce. Jesienią musisz je mieć w kuchni

Na przełomie września i października las zaskakuje obfitością nie tylko grzybów, ale także mieniących się czerwienią i fioletem jadalnych dzikich owoców. Które z nich zachwycają smakiem wartym zamknięcia w słoikach na nadchodzące chłodne miesiące?
Wiadomości
Walenty Kania: Podroby to smak naszego dzieciństwa

Walenty Kania: Podroby to smak naszego dzieciństwa

Dla jednych smak podrobów to powrót do dzieciństwa, dla drugich – wyzwanie i mierzenie się z ekstremalnym smakiem. O kuchni dla odważnych rozmawiamy z Walentym Kanią, promotorem kuchni tradycyjnej i prowadzącym program „Kuchnia dla odważnych”, który wkrótce będzie miał premierę w kanale Food Network.

© KUKBUK 2018