Kukbuk
Kukbuk
Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – danie Starego Browaru w Kościerzynie (fot. Łukasz Stafiej)

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
gulasz z dzika
1 kg
boczek
200 g
cebula
200 g
czosnek
1 główka
suszone grzyby
80 g
woda
2 l
liść laurowy
2 sztuki
ziele angielskie
5 sztuk
jałowiec
10 sztuk
koncentrat pomidorowy
100 g
musztarda sarepska
50 g
sól, pieprz
do smaku
żubrówka z kłosem
50 ml

Przepis: Restauracja Stary Browar Kościerzyna

Zdjęcia: Łukasz Stafiej

krok 1

Gulasz kroimy w cienkie paski, boczek w słupki o grubości 5 milimetrów. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek oczyszczamy z łupin, miażdżymy i kroimy w plasterki. Mięso, cebulę, czosnek i boczek rekomendujemy upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie można je przesmażyć na patelni lub mięso upiec w piekarniku, a pozostałe składniki przesmażyć na patelni. Grzyby płuczemy i namaczamy – gdy naciągną wody, kroimy. Wodę pozostałą po namaczaniu grzybów odcedzamy przez sitko i odstawiamy.

krok 2

Do garnka z gotującą się wodą (2 litry) wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotujemy w tym upieczone mięso – około pół godziny; kolejno dodajemy: boczek, cebulę, czosnek oraz grzyby i wodę z ich namaczania. Gotujemy.

krok 3

Gdy mięso zmięknie, smażymy na patelni koncentrat wymieszany z musztardą. Ilość możemy dowolnie zwiększać lub zmniejszać, zależnie od upodobań, pamiętajmy jedynie o zachowaniu proporcji 2:1. Dobrze przysmażony sos dodajemy do zupy i porządnie mieszamy.

krok 4

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy żubrówkę, która wyostrzy wszystkie aromaty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!