Kukbuk
Kukbuk
Zmysłowa lawa czekoladowa, delikatne ciastko i mocno czekoladowy płynny środek (fot. Monika Walecka)

Zmysłowa lawa czekoladowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
czekolada
150 g
masło
80 g
śmietana
2 łyżki
jajko "zerówka"
2 sztuki
mąka pszenna
2 łyżki
sól
szczypta

krok 1

Tabliczkę czekolady topimy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietaną kremówką. Do masy dodajemy jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę i sól, delikatnie mieszamy.

krok 2

Masę przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych kakao naczynek. W środek każdego naczynka wciskamy dwie kostki czekolady. Wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15-20 minut. Deser jest gotowy zaraz po tym, jak tylko zetnie się jego wierzch.

krok 3

Upieczone ciastko odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia, po czym wyjmujemy z kokilek. Posypujemy kakao, zdobimy płatkami czekolady, która niedługo stopi się na jeszcze ciepłym ciastku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk