Kukbuk
Kukbuk
Wegański makowiec bez pieczenia, przepis Anna Szewczak

Wegański makowiec bez pieczenia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min + czas chłodzenia ciasta
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mleczko kokosowe
2 szklanki
mak mielony
200 g
cukier kokosowy
1/2 szkanki
przyprawa piernikowa
1/2 łyżeczki
skórka z pomarańczy
1/2 pomarańczy
sok z pomarańczy
1/2 pomarańczy
komosa ryżowa
1/2 szklanki
orzechy włoskie lub laskowe
1/2 szklanki
suszone owoce
według uznania
olej kokosowy o stałej konsystencji
3 łyżki
mąka kokosowa
4 łyżki
POLEWA:
czekolada 70%
1 tabliczka
mleczko kokosowe
1/2 szklanki

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy mak, cukier, przyprawę piernikową, cynamon, skórkę i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu. Komosę myjemy na drobnym sicie i dodajemy do masy makowej. Gotujemy tak długo, aż komosa będzie miękka. Często mieszamy.

krok 2

Orzechy i suszone owoce (opcjonalnie) siekamy i dodajemy do masy makowej wraz z olejem kokosowym i mąką kokosową. Niewielką formę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia (im mniejsze, tym wyższe ciasto), przekładamy gotową masę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

krok 3

Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę i wlewamy mleczko kokosowe. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Płynną masą czekoladową polewamy wierzch makowca. Ponownie schładzamy.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk