Kukbuk
Kukbuk
Babka pomarańczowa, Krakowski Makaroniarz, włoskie wypieki

Torta di arancia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka tortowa
350 g
cukier
120 g
proszek do pieczenia
10 g
sól
szczypta
masło
100 g + do natłuszczenia formy (w temperaturze pokojowej)
jajko "zerówka"
3 sztuki
sok z pomarańczy
z 1 sztuki
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
likier arancello
20 ml (można pominąć)
bułka tarta
do posypania formy

Przepis i zdjęcie: Bartek Kieżun

przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli. Masło tniemy w niedużą kostkę i dokładamy do miski. Mikserem na wolnych (najwolniejszych) obrotach łączymy składniki – wbijamy po kolei jajka. Po chwili miksowania dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz likier. Miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z kominem (najlepiej, ale niekoniecznie, tortownica też da radę!), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut, na złoto. Podajemy z filiżanką earl grey – i jest niemalże jak u królowej brytyjskiej!

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk