Kukbuk
Kukbuk
Red Velvet – przepis (fot. Michał Janica)

Tort Red Velvet

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut + godzina na chłodzenie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
3 BLATY O ŚREDNICY 19-20 CM NA SPÓD TORTU:
masło
250 g
cukier
250 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
mąka pszenna
380 g
kakao
2 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
śmietanka
230 g
barwnik spożywczy
1,5 łyżeczki
2 BLATY O ŚREDNICY 15-16 CM NA GÓRĘ TORTU:
masło
125 g
cukier
125 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
mąka pszenna
190 g
śmietanka
115 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
1 łyżka
barwnik spożywczy
1 niecała łyżeczka
KREM:
śmietanka
1 l
cukier puder
2 szklanki
mascarpone
300 g
DODATKI:
borówki
wedle uznania

przepis: Zofia Bauman-Nykowska / PiniataSłodkości


zdjęcie: Michał Janica

krok 1

Masło ucieramy z cukrem. Kiedy powstanie puszysty jasny krem, nadal miksując, wrzucamy po jednym jajku, a następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dolewamy śmietanę i dodajemy barwnik.

krok 2

Jednolitą już masę dzielimy na trzy części. Każdą pieczemy w 180 stopniach w foremce o średnicy 19-20 centymetrów, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Po około 30 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy blat jest już upieczony – jeśli tak, odstawiamy go do wystudzenia.

krok 3

Analogicznie przygotowujemy dwa blaty na górę tortu.

krok 4

W wysokiej misce ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder – dalej ubijamy.

krok 5

Pierwszy blat na dół tortu kładziemy na talerzu. Smarujemy go grubo bitą śmietaną i kładziemy na nim następne blaty, także smarując śmietaną. Całość wstawiamy do lodówki. Tak samo postępujemy z mniejszymi dwoma blatami.

krok 6

Po godzinie duże blaty kładziemy na paterze, na nich układamy małe. Złożony tort smarujemy bitą śmietaną po bokach i wyrównujemy. Całość ozdabiamy bitą śmietaną wyciśniętą za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk