Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić torcik bezowy z musem czekoladowym? – przepis

Torcik bezowy z musem czekoladowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + 60 minut studzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
BEZA:
białko jajka
200 g
cukier
400 g
sok z cytryny
1 łyżka
orzechy laskowe
1/2 szklanki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
cukier puder
1 łyżka
wiórki kokosowe
1/2 szklanki
KREM:
gorzka czekolada
200 g
śmietanka
400 ml
DODATKOWO:
maliny
1/2 kg

przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodając pod koniec sok z cytryny i miksujemy jeszcze chwilę.

krok 2

Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy w blenderze z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Dodajemy je wraz z wiórkami kakaowymi do ubitej bezy i bardzo delikatnie mieszamy.

krok 3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim cztery okręgi o średnicy 20 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki wypełniamy je masą tak, by otrzymać płaskie placki. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez godzinę.

krok 4

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzamy.

krok 5

Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładnie łączymy z czekoladą. Tak przygotowany mus wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy stężeje, smarujemy nim pierwszą bezę, posypujemy malinami i przykrywamy drugą bezą. Powtarzamy te czynności, aż powstanie torcik.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk