Kukbuk
Kukbuk

Tarty z serkiem śmietankowym, konfiturą wiśniową i migdałami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
200 g
masło
150 g
cukier puder
50 g
maka ziemniaczana
50 g
nadzienie:
serek kremowy śmietankowy Almette w bloczku
50 g
cukier puder
2 łyżki
ziarenka wanilii
1 laska
konfitura wiśniowa
200 g
płatki migdałowe
4 łyżki

zdjęcie: Kuba Stanek


stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


przepis i przygotowanie potrawy: Anna Jezierska/ Wspólny Stół

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno i boki foremek. Spody nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy 20 minut, do zarumienienia. Studzimy. 

Serek mieszamy z cukrem pudrem i wanilią. Masę rozsmarowujemy na upieczonych i ostudzonych tartach, na nią wykładamy konfiturę wiśniową. Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone tarty posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Więcej przepisów z serkiem Almette:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk