Tarta z ricottą i powidłami z mirabelek - KUKBUK

Tarta z ricottą i powidłami z mirabelek

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, proszku do pieczenia, jajka, żółtka i skórki cytrynowej ze szczyptą cukru wyrabiamy w maszynie elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Ubijamy lekko ricottę z dodatkiem cukru waniliowego.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Brzeg formy o średnicy 18-20 centymetrów smarujemy masłem, lekko oprószamy cukrem. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Część lekko rozwałkowujemy – wykładamy nią dno i boki formy (dobrze dociskamy). Na tak przygotowany spód nakładamy ser, potem powidła, wierzch zaklejamy paseczkami z pozostałego ciasta. Pieczemy 40-50 minut – na mocny złoty kolor. Posypujemy dużą ilością cukru pudru i serwujemy… na włoskie śniadanie.


© KUKBUK 2018