Tarta z ciasta filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem, miodem i orzechami włoskimi - KUKBUK

Tarta z ciasta filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem, miodem i orzechami włoskimi

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Buraki dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45-60 minut, do miękkości. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.

Płat ciasta filo wykrawamy na kształt formy do tarty – wykładamy nim spód oraz boki. Każdy kolejny płat smarujemy masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatni posmarowany masłem płat wykładamy pokrojone buraki i kozi ser. Posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem.

Jeśli ciasta zostało sporo, możemy z niego zrobić minisakiewki z nadzieniem buraczano-serowym – tak zrobiliśmy w redakcji, bo lubimy, żeby nic się nie marnowało.

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut, aż zarumieni się na złoto. Po upieczeniu posypujemy orzechami włoskimi.

 

 

 


© KUKBUK 2018