Szynka świąteczna zapiekana w miodzie z gotowaną brukselką i okrasą z boczku surowo wędzonego - KUKBUK
szynka swiateczna_brukselka

Szynka świąteczna zapiekana w miodzie z gotowaną brukselką i okrasą z boczku surowo wędzonego

1 pieczeń

Klasyczne danie na świąteczny stół.

Zaczynamy od przygotowania bejcy do zapiekania szynki. Do rondelka wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy miód i gotujemy około 5 minut. Gdy sok i miód się zredukują, bejca jest gotowa.

Z szynką postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pieczeń z folii, nacinamy skórę w kostkę o średnicy ok. 1,5 cm, a następnie nadziewamy goździkami. Umieszczamy pieczeń na blasze, smarujemy wcześniej przygotowaną bejcą. Wkładamy pieczeń na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Po tym czasie szynka nabierze brązowej chrupiącej skórki i niepowtarzalnego cytrusowo-korzennego smaku i zapachu.

Brukselkę oczyszczamy, myjemy i nacinamy na łodydze. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Boczek kroimy w drobne paski, podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowaną brukselkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.

Na talerzu układamy brukselkę z chrupiącym boczkiem, plaster aromatycznej szynki, polewamy gorącym sosem pieczeniowym i podajemy.

 


© KUKBUK 2018