"Szakszuka" szpinakowa - KUKBUK
szakszuka ze szpinakiem kukbuk

„Szakszuka” szpinakowa

3 porcje

Ta szpinakowa wariacja na temat izraelskiej szakszuki postawi na nogi nawet największych śpiochów.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Czosnek obieramy, drobno siekamy i chwilę przesmażamy na tłuszczu. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż się rozmrozi. Wówczas dodajemy śmietanę i wodę i dusimy szpinak bez przykrycia. Kiedy płyn odparuje, wkruszamy ser feta, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dobrze mieszamy. Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, robimy trzy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż jajko zetnie się do naszej ulubionej konsystencji, co powinno zająć 15-20 minut.


© KUKBUK 2018