Kukbuk
Kukbuk
Przepis na stek z polędwicy wołowej w otoczce musztardowo-ziołowej z purée selerowym i chałką (fot. Maciek Niemojewski)

Stek z polędwicy wołowej w otoczce musztardowo-ziołowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
purée selerowe:
niewielki seler
1 sztuka
mleko pełne
200 ml
woda
200 ml
sól
do smaku
sok z cytryny
do smaku
steki:
polędwica wołowa
800 g (4 kawałki)
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
oliwa
2 łyżki
musztarda delikatesowa Kamis
4 łyżeczki
posiekane zioła (trybula, estragon, pietruszka, tymianek)
4 łyżki
chałka:
chałka
4 kromki
masło
2 łyżki

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Seler obieramy, kroimy w drobne kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą, solimy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Odcedzamy, zachowujemy płyn. Seler miksujemy z płynem z gotowania, dostosowując jego ilość w miarę potrzeb, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej konsystencji. Doprawiamy ostatecznie sokiem z cytryny i solą.

krok 2

Steki osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia – medium rare – 5-6 minut, przewracamy co 20 sekund. Jeśli chcemy uzyskać wyższy stopień wysmażenia, po smażeniu wkładamy mięso na kilka minut do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pozwalamy mięsu odpocząć (3 minuty), po czym smarujemy jego boki musztardą i obtaczamy w posiekanych ziołach.

krok 3

Chałkę obsmażamy na maśle.  Steki układamy na purée, podajemy z chałką.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk